četvrtak, avgust 17, 2017
Autonomni ženski centar u medijima

danas verovati institucijama sAutonomni ženski centar obratio se danas Republičkom javnom tužilaštvu, Državnom veću tužilaca i Visokom savetu sudstva tražeći odgovornost sudija, javnih tužilaca i njihovih zamenika.

Opširnije...

stefanovic i djordjevic sAutonomni ženski centar uputio je otvorena pisma Nebojši Stefanoviću, ministru unutrašnjih poslova i Zoranu Đorđeviću, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zahtevajući od njih da objave izveštaj o nadzoru u Gradskim centrima za socijalni i izveštaj o unutrašnjoj kontroli Policijskih stanica Novi Beograd i Rakovica.

Opširnije...

protest sTanja Ignjatović u razgovoru za "Vreme" navodi sa kakvim se teškoćama u centrima za socijalni rad susreću klijentkinje AŽC-a: "Dešava se da službenici u CSR neće da zapišu usmenu prijavu o nasilju kad im se žena obrati ili neće da prime podnesak, do toga da neće da izdaju kopiju dokumenta na koji žena ima pravo, u nekim slučajevima dok ne interveniše poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka."

Opširnije...

politika fantomi sŠto se tiče istinitosti izveštavanja, identitet ovog autora nije moguće proveriti, a odredba o novinarskoj pažnji prekršena je u smislu da je ovim tekstom autor diskriminisao ne samo feministkinje, već i sve žene, s obzirom na to da je pisao o slučajevima čedomorstava i iznosio neke statističke podatke u koje ne možemo da poverujemo da li su tačni jer ne možemo da poverujemo ni da autor uopšte postoji”, kaže aktivistkinja AŽCa Sanja Pavlović.

Opširnije...

uvidjaj sDa li su tragični događaji ispred centara za socijalni rad mogli da budu sprečeni? Zašto su se desili upravo ispred jedne od institucija čiji je posao da štiti žrtve od nasilnika?

Opširnije...

pescanik 17 7 17 sPosle neverovatnog saopštenja predstavnika sindikata Nezavisnost, u kome se traži da se iz poslova centara za socijalni rad „izbace poslovi aktivne zaštite od nasilja u porodici“, jer se stručni radnici u ovim ustanovama bave „socijalnom, porodičnopravnom zaštitom i savetodavnim radom“ a ne krivičnim delima – ne mogu a da ne prokomentarišem apsurdnost toga zahteva.

Opširnije...

nestorov n1 sAktivisti NVO koje se bave pravima i zaštitom žena zatražili su na protestu odgovornost nadležnih institucija i ministarstava za propuste koji su u Novom Beogradu i Rakovici doveli do ubistava dve žene i jednog deteta.

Opširnije...

kampanja sNa 120 mesta širom Beograda, na reklamnim panoima, postavljeni su plakati u okviru kampanje „Tragovi“, Autonomnog ženskog centra, u kojoj su tragovi nasilja prema ženama naizgled predstavljeni kao umetnički rad.

Opširnije...

nasilje nmagazin sKoordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost i Autonomni ženski centar usaglasili su danas preporuke koje je potrebno preduzeti kako bi borba protiv nasilja nad ženama bila delotvornija, a neke od mera su elektronska evidencija svakog pojedinačnog slučaja i uvođenje nacionalne SOS linije.

Opširnije...

Mreža organizacija za decu Srbije i Mreža Žene protiv nasilja, uz podršku Autonomnog ženskog centra, najoštrije su protestovali, povodom, kako navode, propusta državnih institucija da zaustave nasilje u porodici, više od 100 organizacija civilnog društva. Ceo tekst dostupan je na ovom linku.

2016. godina

Medijski izvestaj za 2016 godinu