Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce. Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.
Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija

trazimo odgovore infografik
* Infografik je dostupan za preuzimanje (desni klik, Save image as) i deljenje
pravna pomoc
Podrži rad AŽC-a skeniranjem QR koda u aplikaciji banke
qr kod
email-konsultacije
sos
resurs centar
mogu da necu baner

Vesti

05. decembar 2023.

azcAutonomni ženski centar i Dah teatar iz Beograda, uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića, organizuju uličnu akciju u sredu 6. decembra 2023. godine od 12h do 13h, na Trgu Republike, kako bi pozvali sve građanke i građane koji poznaju žene koje žive u nasilju da ih ohrabre da se jave ženskim organizacijama koje pružaju pomoć i podršku.

30. novembar 2023.

birn ytOrganizacije civilnog društva koje pružaju podršku ženama i deci, među kojima je i Autonomni ženski centar, uputile su Otvoreno pismo predsedniku i članovima i članicama udruženja građana i organizacija civilnog društva u sastavu Saveta za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, povodom izveštaja BIRNA o podeli javnih sredstava fantomskim organizacijama za nepostojeće aktivnosti.

23. novembar 2023.

AZKZ okrugli sto sUoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) je 23.11.2023. godine održala okrugli sto na temu „Značaj preporuka GREVIO-a za borbu protiv nasilja prema ženama”.

12. novembar 2023.

azcVest o još jednoj bebi koja je teško povređivana u dužem vremenskom periodu od strane očuha, ponovo je otvorila pitanje ostrašćenosti javnosti prema majkama koje se okrivljuju da nisu zaštitile dete.

Kalendar aktivnosti
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Publikacije

silovanje je zlocinPriručnik za žene koje su preživele seksualno nasilje, za sve one koje/koji im mogu biti podrška, ali i za sve druge žene.
Biljana Slavković, Tanja Ignjatović, Đorđe Alempijević, Dijana Malbaša, AŽC