Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce. Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.
Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija

trazimo odgovore infografik
* Infografik je dostupan za preuzimanje (desni klik, Save image as) i deljenje
sos
resurs centar
mogu da necu baner

Vesti

16. maj 2023.

trazimoodgovoreAutonomni ženski centar poziva medije i zainteresovane građanke i građane da nam se pridruže na konferenciji u Medija centru, u sredu, 17.5.2023. godine, u 11h. Na konferenciji za medije biće predstavljena inicijativa za održavanje javnog slušanja povodom ubistva žene u Pirotu - #TražimoOdgovore.

16. maj 2023.

otudjenje od roditeljaU četvrtak 11. maja 2023. godine, Autonomni ženski centar (AŽC) održao je stručni sastanak na temu Koncept „otuđenja od roditelja“ u kontekstu nasilja u intimnom partnerskom odnosu. Sastanak je održan onlajn, a prisustvovale su mu 24 predstavnice ženskih organizacija iz Srbije i regiona.

15. maj 2023.

trazimoodgovorePovodom obeležavanja 18. maja, Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja, i činjenice da je u Srbiji u porodično-partnerskom odnosu tokom 2023. godine ubijeno 15 žena i dve devojčice, Autonomni ženski centar predlaže da se u Narodnoj Skupštini, pred Odborom za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, u narednim mesecima održi javno slušanje vezano za postupanje, odnosno pogrešno postupanje institucija koje je dovelo do ubistva žene u Pirotu.

10. maj 2023.

azcDanas je u Novom Sadu, na svom radnom mestu, iz pištolja, ubijena još jedna žena koja je prethodno prijavila svog partnera za nasilje. Verovala je državi i predstavnicima institucija, koji iznova i iznova pozivaju žrtve da prijave nasilje, da će je zaštititi. Njenom ubici je bila izrečena samo mera zabrane prilaska i kontaktiranja, iako su predstavnici institucija znali da on radi u prodavnici oružja, da je lovac i da će mu oružje, i nakon oduzimanja onog koje je bilo u njegovom legalnom posedu, biti dostupno.

Kalendar aktivnosti
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Publikacije

silovanje je zlocinPriručnik za žene koje su preživele seksualno nasilje, za sve one koje/koji im mogu biti podrška, ali i za sve druge žene.
Biljana Slavković, Tanja Ignjatović, Đorđe Alempijević, Dijana Malbaša, AŽC