četvrtak, decembar 13, 2018

 Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce.  Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.  Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija

   Pročitajte više o nasilju nad ženama...  
 • Silovanje je zločin: Podrži kampanju PRISTANAK

  osvoji milion sSilovanje je zločin (krivično delo) svuda. Međunarodni standardi zahtevaju kažnjavanje svake seksualne radnje bez PRISTANKA.

  Vreme je da se i krivično delo Silovanje – član 178 Krivičnog zakonika Srbije usaglasi sa prihvaćenim međunarodnim standardima.

  Zato, podržite kampanju PRISTANAK i zatražite od Ministarstva pravde da izmeni definiciju ovog dela u skladu sa međunarodnim standardima koje je država prihvatila.

  Opširnije...
 • Upućen predlog univerzitetima da unaprede zaštitu studentkinja i studenata od seksualnog uznemiravanja

  zasticena sMalobrojni podaci o iskustvu mladih u vezi sa seksualnim uznemiravanjem na fakultetima, kao i zabrinjavajući medijski izveštaji o ovim slučajevima, ukazuju na nužnu potrebu da ustanove visokog obrazovanja obezbede sistematsko informisanje zaposlenih, kao i studentkinja i studenata o zabrani i sankcionisanju takvog ponašanja, podršku onima koji su izloženi uznemiravanju, kao i blagovremenu institucionalnu reakciju.

  Opširnije...
 • AŽC na BeFem Festivalu – Feminist Fighter

  befem 2018 sNa devetom BeFem festivalu, koji je ove godine imao veći broj panela na kojima se govorilo o nasilju protiv žena i različitim mogućnostima uticaja na promenu društvene svesti i državne odgovornosti, na panelu #MeToo, Da li ste objavile nasilnika? ispred Autonomnog ženskog centra govorila je Tanja Ignjatović.

  Opširnije...
 • 1

Unesite ispravnu adresu el. pošte za vaš nalog. Verifikacioni kod će vam biti poslat i moći ćete da izaberete novu lozinku.

 • Percepcija i iskustvo mladih u vezi sa seksualnim uznemiravanjem, 2018.

  percepcija i iskustvo mladih u vezi sa seksualnim uznemiravanjem 2018terensko istraživanje
  agencije Ninamedia  Autonomni ženski centar
 • U ime (muškog) naroda, 2018.

  U ime muskog naroda koricaAnaliza osuđujućih sudskih presuda za prekršajno delo prostitucija
  Sanja Pavlović
  Hristina Cvetinčanin Knežević
 • 1
resurs centar
email-konsultacije
pravna pomoc

kako izaci iz nasilne veze

2017
sos
Kalendar aktivnosti
pon uto sre čet pet sub ned
1
6
14
15
16
18
20
21
22
23
24
25
28
29
30
31
mogu da necu baner
bezbedna
AWC Pozdrav iz Srbije
zpn
zato-sto
krugovi-nasiljavelicanstvenadiner_party
baner-160-preuzmipx

Konsultacije za žene

Autonomni ženski centar organizuje specijalizovanu podršku ženama koje preživljavaju traume: nasilja u partnerskim odnosima i u porodici i seksualnog nasilja i uznemiravanja.
  Opširnije... 

Zagovaranje

Akcije zagovaranja AŽCa odvijalju se u skladu sa ciljevima postavljenim strateškim dokumentom AŽCa i tokovima u oblasti zaštite od nasilja u porodici, socijalne politike i socijalne inkluzije na državnom i lokalnom nivou.
  Opširnije... 

Edukacije

AŽC od početka svog rada ima razvijen edukativni program za rad na SOS telefonu za žene sa traumom muškog nasilja. Od 2002. godine razvijamo i edukativne programe za predstavnike/ce relevantnih institucija.
  Opširnije...