e-mail: mermaids@eunet.yu

Knjige Feminističke '94 možete naručiti kod Žena na delu 011- 455 846


Sa ove strane možete čitati ili downloadovati većinu knjige u izdanju Feminističke '94. Linkovi koji vas vode do knjiga su slike korica. Uživajte!


Jasmina Tešanović
Ja & Moja Multikulturalna Ulica

Beograd 15. maj 2001.

Sada kada izgleda da je sve gotovo, zauvek, danas kada moramo iz neke nove perspektive da dekonstruišemo te dane, godine najgoreg zločina i bola… ovi moji eseji mi deluju krajnje neadekvatno, neprecizno… "

Knjiga je objavljena i na engleskom jeziku.

Katarina Ginić
Stan
Sve je počelo sa Virdžinijom Vulf. Virdžinija je rekla: "žena mora imati novca i svoju sopstvenu sobu ako misli da piše prozu". 
 

 

Kerol Pejtman
Polni ugovor
"Konvecionalni pristupi ne mogu da pokažu zašto je taj problem tako dugovečan i tvrdokoran, ni zašto kritičari ali i zastupnici ugovora ne mogu feminizam uzeti ozbiljno bez potkopavanja svoje konstrukcije "političkog" i "političkih" odnosa."
 

 

Alma Lazarevska, Smrt u Muzeju moderne umjetnosti "Sad u opkoljenom gradu, u kom noćas ne padaju vatrene kugle i ne oglašava se fijuk metaka ispaljenih s onu stranu obruča, lebdi hiljadu ovakvih opni. Ljudi u njima šute. Uplašeni, umorni ili ravnodušni – šute. I osluškuju. Nadaju se snu. Treba da ih svlada i poštedi gluhog bdijenja."
 

 

Anja Mulenbelt, Gotovo je sa stidom

"Da li te je feminizam učinio iole srećnijom, pita me neko. 
Pa, ne, ponekad, odgovaram oklevajući. Srećna? Svakako nije lakše. Neprekidno se trošimo na sopstvene ideale postižući vrlo malo. Sestrinstvo je jako: može te ubiti. Pa ipak, možemo samo da nastavimo, ne možemo više natrag."

 

 

Jasmina Tešanović, Nevidljiva knjiga

"Možda bi valjalo na svakom grafitu kao i besedi staviti datum. Zašto samo ratovi da ih nose?

16. 9. 1991."

 

 

Ingeborg Bahman: “Malina”, Beograd 1999 Roman reka o incestu, ratu, poeziji austrijske spisateljice koja je tragično stradala od sopstvene cigarete ostavljajući za sobom poeziju i život kao simbolično žensku priču.
 

 

Doroti Dinerstin: “Sirena i Monotaur”, Beograd 2000 Politički esej o mitološkom poreklu, kasnije društveno kontruisanom, o polnoj muško/ženskoj podeli u stvarnosti.
 

 

Jasmina Tešanović: “Moralna opera jednog političkog idiota”, Beograd 1999, 94 & FrreB92 Ženski ratni dnevnik/esej od godinu i po dana za vreme rata na Kosovu u kome je politički idiot, od stare Grčke do danas, glavni anonimni junak svih sličnih zbivanja.
 

 

Jasmina Tešanović: “Ženska knjiga”, Beograd 1996. Istinite ženske priče o opštim mestima u ženskom životu u savremenom Beogradu: ljubavne, o materinstvu, lezbejstvu...
 

 

Mirjana Danilović: “Slučajevi”, Beograd 1998. Minimalističke priče o sreći/nesreći u životu u kome ništa nije slučajno pa ipak ništa ne može da se predvidi ili spreči.
 

 

Jasmina Tešanović: “Sirene”, Beograd 1997. Roman o bolnom odrastanju dveju devojčica kroz zajedničku priču o stvarnom i psihološkom incestu, kroz ženske mitove i jezik u drevnoj/modernoj patrijarhalnoj kulturi/državi.
 

 

Hana Arent: “Izvori totalitarizma”, Beograd 1999. Možda najpopularnije delo čuvene nemačke filozofkinje 20. veka koje objašnjava najtragičnije istorijske fenomene u svom veku na vrlo jednostavan ali kotroverzan i nov način.
 

 

Nada Obradović (priredila antologiju afričke ženske priče): ”Majka je bila sjajan čovek”, Beograd 1995. Antologija najznačajnijih spisateljica iz Afrike koje pripovedaju sa smislom za humor i svojstvenim književnim stilom ženske priče.
 

 

Peter Ebner: “Srpske i druge ženske priče”, Beograd 1996. Mirovne priče zasnovane na motivima srpske pravoslavne istorije koje je austrijski pisac odlikovao ženskim principom neagresivnosti.
 

 

Julie Mertus, Zorica Mršević: “Ženska ljudska prava”, Beograd 1995. Priručnik za radionice koje služe prepoznavanju i primeni ženskih ljudskih prava u postkomunističkim zemljama.
 

 

Karen Bliksen: “Erengard i druge priče”, Beograd 1994. Izbor ljubavnih priča danske autorke knjige “Moja Afrika”, možda najneobičnije spisateljice dvadesetog veka, koja je pisala na stranom jeziku (engleskom) i pod muškim pseudonimom i kojoj se Hemingvej izvinio što je umesto nje dobio Nobelovu nagradu, 1954.
 

 

Jasmina Tešanović: “U egzilu”, Beograd 1994. Dve novele beogradske spisateljice: prva o vrućem Rimu sedamdesetih godina kada su terorizam, anarhija i razni pokreti i mode uzdrmali drevni Papin grad; i druga o Beču devedestih, bračna šniclerovska priča, u prestonici bivše Srednje Evrope koja se konačno sa ratom u bivšoj Jugoslaviji raspada.
 

 

Italo Kalvino: “Nevidljivi gradovi”, Beograd 1995. Remek delo, kultna knjiga italijanskog prerano preminulog pisca u kome se topografija izmišljenih gradova identifikuje sa psihologijom žena kao i virtuelnog sveta.
 

 

Taslima Nasrin: “Žene, pobunite se”, Beograd 1995. Knjiga sa fatvom spisateljice iz Bangladeša u egzilu: politički eseji u kojima se opisuje i osuđuje stvarnost u kojoj žene imaju status i život domaćih životinja.
 

 

Lenka Prohaskova: “Dođi da probaš“, Belgrade 1995. Pripovetke izuzetno duhovite češke autorke koje u krugu koje sa zatvara opisuju svakodnevicu moderne Pražanke, njene erotske zavrzlame, društvene frustracije i uspehe.
 

 

Neda Božinović: “Žensko pitanje u Srbiji – XIX i XX vek” , Beograd 1996. Dokumentovana istorija nastajanja i razvoja zvaničnog i nezvaničnog ženskog pokreta u Srbiji u poslednja dva veka.