Igbale Rogova

NJENO NOVO IME JE "SNAJA"

 

Selo pored planina. Dan posle svadbe. Petao peva. Mora da je počeo novi dan ali je u sobi još uvek mračno. I hladno. Ona otvara oči i oseća veliku glavobolju. Valjda što nije dobro spavala. Polako podigne jorgan da ne probudi čoveka koji spava pored nje. Pogleda ga i razmišlja: "Koliko li je novaca dao mom ocu za mene? Sigurno puno pošto mu brat radi u Nemačkoj! On me je kupio! Znači da može da radi s’mojim telom šta mu je volja!"

Gleda na sat. Tačno je četiri. Prošlo je 12 sati odkad su je doveli u novu kuću. Kao da je prošlo 12 godina. Posle večere su je odneli u njenu sobu. Bila je sama i čekala muškarca koga u životu nikad nije videla. Bila je uplašena. Onda su se vrata otvorila. Nije se usudila da ga pogleda u lice. Samo je čula njegov zapovednički glas: "SKUVAJ JEDNU KAFU ZA MENE I JEDNU ZA TEBE!" Dok mu je nosila kafu,  primeti njegovo lice. "Izgleda mlađi nego kako su mi ga opisali!" Kasnije on ustane, priđe k’njoj, i svojom nogom zgazi njenu. To je znak da od tog trenutka on je njen gazda.

Volela je da čita ljubavne romane i uvek je zamišljala muža koji će da je štiti i voli, koji će biti nežan prema njoj. A dobila je stranca koji joj čak i bol nanosi. Pitala se da li će i sledeće noći biti tako bolno spavati s’njim.

Polako je udahnula. Još je tišina. Samo se petao čuje kao da hoće da je podseti da treba ustati, jer ima puno posla. Odlučila je da prvo očisti dvorište. Dok je čistila, misli joj odoše kod kuće njenih roditelja. Setila se dana kada je završila osnovnu školu. Umesto da se raduje, ona je plakala ceo dan jer joj je otac rekao: "SADA SI DEVOJKA I TREBA DA SEDIŠ KUĆI. AKO IDEŠ U ŠKOLU, NIKO TE NEĆE UZETI ZA ŽENU!" A stariji brat, koga je mrzela iz dna duše, uvek bi je zadirkivao rečima: "ŽENA KOJA IMA NAJČISTIJU KUĆU JE ŽENA KOJA SEDI U KUĆI! ŠTA ĆE TI ŠKOLA? MISLIŠ DA ĆE TE ŠKOLA UČITI KAKO DA ČISTIŠ?"

Ostavila je metlu na trenutak da obriše suze. "Dobro je što svi spavaju jer ne smem dozvoliti da me vide kako plačem" To je naučila od majke. Pre nego što su došli svatovi da je uzmu, majka joj je rekla: "SRAMOTA JE PLAKATI U KUĆI SVOGA MUŽA. AKO VIDE DA SI TUŽNA, CELOG ĆE TE ŽIVOTA OGOVARATI. NE SMEŠ DA MISLIŠ NA SVOJA OSEĆANJA, NEGO BOLJE PAZI KAKO IZGLEDAŠ, KAKO RADIŠ I SLUŽIŠ. KADA SAM SE JA UDALA, RADILA BIH OD RANOG JUTRA DO KASNO U NOĆ I SVI SU BILI IMPRESIONIRANI SA MNOM!"

Još jednom je obrisala suze i pokušala da ne razmišlja više ni o čemu. Sada je tu, u novoj kući, i njeno novo ime je "snaja".