Nataša Milenković

Duška Andrić-Ružičić

U PRILOG BORBI ZA ISTORIČNOST ŽENA

 

Letnja feministička škola

Novi Bečej, juni ‘96 

 

***

Potreba da sa svim ženama podijelimo jedno prelijepo iskustvo namamila nas je na pisanje i sastavljanje ovog izvještaja. Nemojte da vas obeshrabri obimnost. Ako već želimo govoriti o ženskoj nevidljivosti, onda se protiv nje moramo i boriti. Muškarci su stvarali istoriju zapisujući i arhivirajući apsolutno sve. Naša neistoričnost prestaje samo ukoliko mi same nešto uradimo.

Način na koji smo pisale, neka vas takođe ne zbuni. Mješavina ijekavice i ekavice proizvod je jednostavno naše saradnje i izostanka želje da jedna drugoj korigujemo jezičke navike. Izvještaj je rađen dijelom u Beogradu, kad smo jedno popodne i predvečerje imale priliku zajedno raditi u hladovini Natašine sobe, nastavljen je delimično u prijatnom ambijentu bungalova na Ribarskom ostrvu kod Novog Sada, tokom poslednjeg dana konferencije Žena u crnom, ali... pošto se jedna od sastavljačica izvještaja vratila u Bosnu, rad je nastavljen uz korištenje blagodeti savremene elektronske komunikacije (E-mail = Elektronska pošta).

Ne sudite prestrogo nasem radu. Izvještaj smo radile s ljubavlju i s ljubavlju i poštovanjem ga posvećujemo svim ženama.

 

Nataša & Duška

 

 

KAKO JE SVE POČELO ...

 

Aktivistkinje iz država bivše Jugoslavije sve godine rata nalazile su načine da komuniciraju i dogovaraju se dok nije bilo telefonskih veza, puteva, vesti. Posle uspostavljanja granica, viza, telefona, i posle dejtonskih dogovora o bezbednosti kretanja, žene se sve češće međunacionalno organizuju. Naši susreti imaju višestruka značenja, oni podstiču kulturu mira i prava na različitost, suprotstavljaju se nacionalističkim politikama, šire žensku solidarnost i inspirišu osnaživanje svake od nas. Na sastancima dalje planiramo saradnju pa je i ovaj događaj tako nastao.

Na susretima feministkinja iz država bivše Jugoslavije 1995, u Istri, u Strugi i u Hipo kampu u Sloveniji, aktivistkinje su govorile da imaju potrebu za sažimanjem svojih svakodnevnih iskustava iz dana u dan trčećeg rada. Jer, za vreme i posle velikih društvenih kriza i opsadnih stanja, pritisak javnosti i restrukturisanje države vode ka minimiziranju rada ženskih grupa. Tako se ženski pokret, ma koliki bio, prekriva društvenim sistemima koji ne prepoznaju ženska ljudska prava i ne imenuju žensko iskustvo. Odgovornost je na aktivistkinjama da artikulišu svoj rad tako da ih sistemi mogu čuti ali ne i pojesti svojim nacionalističkim jezikom.

Feministička letnja škola biće prostor za produbljivanje znanja o nama samima u odnosu na svet oko nas. Kroz razmenu iskustava i debate hoćemo da osmislimo aspekte feminističke politike i njenog značenja u različitim političkim stvarnostima. Želimo da povezivanjem ličnog iskustva i državnih politika pronađemo ideje i metode oslobađanja žena, koje bi nam odgovarale.

Na inicijativu Autonomnog ženskog centra iz Beograda, feministička fondacija "Frauenanstiftung" iz Hamburga, omogućila je održavanje Feminističke letnje škole. Zamislile smo je kao skup žena koje su krenule u ženski aktivizam ili to tek planiraju. Okupile bi se žene iz Zagreba, Pule, Osjeka, Splita, Ljubljane, Skoplja, Kumanova, Prištine, Niša, Leskovca, Novog Sada, Beograda, Banja Luke, Zenice, Sarajeva ...

Organizatorke škole:

Slavica Stojanović

Lepa Mlađenović

Nataša Milenković

 

PROGRAM

 

24. juli             Dolazak žena, smeštaj, upoznavanje

 

25. juli

9:45 – 13h       Radionica: Kako sam stekla svest o sebi kao ženi

17:30 -20h       Radionica: Lično je političko – rad sa ženama je
                                             politički projekat

 

26. juli

9:45 – 13h       Radionica: Imenovanje pojava – feministički
                                             pogled na svet

                        Radionica: Koje teme iz života žena su
                                             komunikativne za senzibiliziranje žena
                                             u mojoj zajednici?

17:30 – 20h     Feministički "Hajd park": Žene govore o svojim
                                                                  iskustvima

 

27. juli

9:45 – 13h       Radionica: Dinamika ženskih grupa:
                                             prepoznavanje i imenovanje problema

17:30 – 20h     Radionica: Mogućnosti prevazilaženja problema
                                             grupe, razmene pozitivnih iskustava

 

28. juli

9:45 – 13h       Radionica: Moji problemi, zahtevi i strategije u
                                             odnosu na državu

17:30 – 19h     Nastavak

 

29. juli

9:45 – 13h       Razgovor: Feministkinje bivše Jugoslavije:
                                            Potrebe jednih za drugima

                        Radionica: Evaluacija teme prethodnog
                                             razgovora -ideje i planovi za saradnju

15 – 19h          ŽENSKO LJUDSKO PRAVO NA ODMOR –
                            zajednički izlet

 

30. juli

9:45 – 13:30h  Radionica: Umrežavanje, međusobna podrška,
                                             razmena iskustava

15 – 19h          ŽENSKO LJUDSKO PRAVO NA ODMOR –
                            zajednički izlet

 

31. juli

10:00               Odlazak

 

 

 

A KAKO JE SVE PROTEKLO ...

 

1. dan

 

Sve smo se našle u Ženskom centru u Beogradu. Kako je koja stigla do Beograda, posebna je priča. Bilo je tu i pucanja auto guma, i branja suhog cvijeća pored auto-puta, dok su neke vrijedno radile na mijenjanju gume. Nabrano cvijeće završilo je kao "buket ženske podrške" u vazi Ženskog centra.

U Beogradu padaju već prve suze radosnice. Ponovni susret Banjalučanke i Zeničanke – prvi i posljednji put vidjele su se u maju, u Banja Luci, na susretu tri ženske grupe iz Sarajeva, Zenice i Banja Luke.

Dođosmo zajedno autobusom do Novog Bečeja, potrpasmo se u sobe (hotel "Tiski Cvet"), otuširasmo naše znojeve, sredismo se za večeru (kako koja) i sjedosmo da pojedemo svoj prvi zajednički obrok za sastavljenim stolovima postavljenim u obliku potkovice. Tu se već videlo koje žene preferiraju liderske pozicije, jer su naravno zauzele čelna mesta za stolom. Istrenirani um žena koje već poseduju liderske pozicije, odabrao je nenametljiva mjesta u sredinama stranica potkovice.

I taman smo sjele i taman smo prinosile ustima svoje prve zalogaje, kad nas je prekinula sportsko muška buka – stampedo Crnogoraca iz FK Bar. Naša osećanja probuđena tom prilikom ostavljamo mašti čitateljica ovog kratkog "treningo-pisa".

Kad smo večerale otišle smo u Dom kulture preko puta hotela, gde je za nas bila pripremljena prostorija – galerija u kojoj će se odvijati svi sledeći dani našeg seminara. Za ugodan radni prostor zahvalnost dugujemo Zagi, direktorici Doma kulture u Novom Bečeju. Da li slučajno, ali u toj prostoriji bila je postavljena izložba o pozorišnoj glumici i operskoj pevačici, prvakinji beogradskog i novosadskog pozorišta, Teodori Arsenović – u svakom slučaju, divne li slučajnosti. Međusobno smo se upoznale ne skrivajući oduševljenje činjenicom da dolazimo gotovo iz svih krajeva bivše Jugoslavije – na žalost bez predstavnica Crne Gore i Hrvatske (nisu uspele doći jerbo su se državnici opet malo poigrali i sada se mora čekati po 2 nedelje da bi se dobila dozvola za ulazak u Srbiju).

Ujedno zahvaljujem Neli i Vesni K. iz Zagreba, Editi iz Splita kao i svim ženama sa kojima sam 2 nedelje bila skoro u svakodnevnom kontaktu, učinile smo sve ali na žalost bila je to mrtva trka sa državama, svejedno videle smo se – bar sa nekima, u Novom Sadu...

Makedonke je izvukla njihova sunarodnica koja se zbog ko zna čega – verovatno ljubavi – udala za Leskovčanina i aktivistica je lokalnog SOS-a. I ne bi mi bile mi (hoće reći feministkinje) da i upoznavanje nije prošlo radno. Radile smo ga kroz vežbu aktivnog slušanja. Ova vježba postala je neizostavna na našim susretima.

Onda je naša draga drugarica iz Zenice predstavila divnu igru "tajne prijateljice" koja nas je držala u neizvesnosti sve do poslednjeg dana.

Da ukratko objasnimo u čemu se sastoji igra:

Svaka žena na komadiću papira napiše svoje ime. Svaki papirić savije se na isti način i svi se zatim stave na jednu gomilu. Onda svaka žena nasumice izvuče jedan od papirića. Žena, čiji je papirić s imenom izvukla, postaje njena tajna prijateljica. Identitet tajne prijateljice ne smije se otkriti. Tajnoj prijateljici treba ugađati, maziti je i paziti, voditi računa o njenim potrebama, navikama i granicama, pratiti šta voli, a šta ne voli, otkrivati njene osobine. Da se na osnovu pretjerane posvećenosti jednoj ženi ne bi otkrio identitet tajne prijateljice, jednostavno se svakoj ženi u grupi posvećuje pažnja, briga, podrška. Prijateljstva ostavljaju uspomene. Za svoju tajnu prijateljicu pripremite neku sitnicu koja će je, nakon što se rastanete, podsjećati na vas. Poklon treba da bude posvećen tajnoj prijateljici, da bude odraz onoga što ste o njoj otkrile i u njoj zavoljele.

Posle upoznavanja prešle smo na dublje upoznavanje, na terasi ispred našeg hotela. Organizatorice su se kantonizirale za stolom pored i radile nešto mnogo umno – razrađivale strategiju za narednih 6 dana.

Napomena jedne od organizatorki: "Mi smo se mučile i jadne radile dok su one u toku svog dubljeg upoznavanja uživale čavrljajući neobavezno o svemu i svačemu"...

Elem, dan je završio prilično rano sledećeg dana – negde oko 1h. Razmilele smo se po sobama, da bi sutra orno počele sa feminističkim radom.

 

2. dan

 

Posle doručka, gdje su neke jele jaja na oko, a neke na vrat-na nos, otišle smo u svoju galerijicu. Bez obzira na liberalizam, koji je jedan od osnovnih postulata feminizma (barem bi trebalo da bude), prvi korak je utvrđivanje pravila radionice (aktivno slušati, ne prosuđivati, poštovati termine radionica, "ne sjediti na vlastitim potrebama", ...), od kojih su žensko pravo na odmor i čuveno žensko pravo na "ne", u daljim tokovima radionica naišli na široko odobravanje i primenu.

 

PRVA TEMA: Kako sam stekla svest o sebi kao ženi (kad sam
               prvi put osetila diskriminaciju sebe kao žene)

Uvod nam je dala Slavica-Sitnica Stojanović, Autonomni ženski centar protiv seksualnog nasilja nad ženama, Beograd.

 

Polazišta naših razmišljanja i pitanja koja smo sebi postavljale:

-      Vraćam se na svoje lično iskustvo – to je moja podrška

-      Važna je svest o realnosti: STANI U JEDNU (SVOJU REALNU)
            TAČKU I POSMATRAJ IZ NJE, A NE IZ NEKOG
            IMAGINARNOG UGLA

- Svest o sebi kao ženi stekla sam u jednom trenutku ili dugom
       procesu?

- Kako sam shvatila da nije onako kako mi pričaju, da ja želim
       ili mogu nešto drugo nego što od mene očekuju?

- Da li su mi rekli da postoje različiti polovi, ili mi nisu rekli
      direktno?

- Da li mi je nešto bilo zabranjeno zbog toga što sam žena i
      kako su mi to objasnili?

- Da li su od mene očekivali nešto drugo?

- Da li su od mene premalo očekivali?

- Da li su od mene previše tražili?

- Kako sam to shvatila?

- Kako sam na to reagovala?

- Kako se sad osećam kad sam se s tim suočila?

- Šta me ojačava, a šta me oslabljuje?

 

Ovu temu obradjivale smo u 4 radne grupe. Nakon sat vremena rada po grupama (što je bilo jako malo vremena) vratile smo se u našu galerijicu i predstavnice grupa iznele su zaključke radionica. Pokazalo se da su sve 4 grupe imale potpuno različit metod rada ali da su opšti zaključci bili gotovo istovjetni.

U nastavku donosimo prepis teza koje su pojedine grupe imale i na osnovu njih izlagale zaključke:

 

I grupa

BUĐENJE

- u toku rata – sticanje svijesti o sebi kao ženi

- muškarac (otac) koji donosi odluke u ime svih žena u porodici

- svođenje žene na nivo objekta

- nasilje nad ženama – fizičko ili psihičko

- samostalno donošenje odluka

 

II grupa

DVOSTRUKE VRIJEDNOSTI

- dječije igre

- nasilje dječaka nad djevojčicama

- prvi izlasci – kontrola

- prva seksualna iskustva (mladić stiče mušku, a djevojka gubi
     žensku čast)

- žene su odvratne kad su pijane

- ženske i muške profesije

- stvaranje karijere

- postojanje muških prostora – nepostojanje ženskih (žene same
     stvaraju svoj prostor, a prostor za muškarce stvara i nameće
     društvo)

- biološka uloga žene – biološka uloga muškarca

- institucija braka (uloge polova)

- djeca su odgovornost žene (funkcija oca i majke)

- razvedena žena (raspuštenica) – razveden muškarac
     (raspuštenko)

- nevidljivost različitih modela za život (sama žena)

- muški jezik – ženski jezik

 

 

III grupa

PORODICA

- ravnopravna

- neravropravna

- dominantna majka

ULICA – muški prostor

- svaka se na svoj način bori protiv muškog nasilja na ulici

- suprotstavljanje nasilju stalnim prisustvom

- ignorisanje

OKOLINA

- utjeruje strah ženama, poručuje da s tobom nešto nije u redu
     ako se slobodno ponašaš

- okolina formira norme – kako žena treba da se ponaša

- ignorisanje profesionalnog znanja žena na radnom mjestu

- neprekidno se suprotstavljati muškim šovinistima

PODRŠKE

- podrška žena ženama (kuća, posao) – djelimična je

- čitanje feminističke literature

- modeli samostalnih žena

- ženski skupovi – ženske grupe

 

IV grupa

- Mogućnost da se s tim razlikama sretnemo u djetinstvu
     olakšava stvaranje strategije

- Neophodnost konstantne borbe

- Traženje saveznica/saveznika

- Svijest o odgovornosti za druge žene

- Kroz borbu shvatamo koliko možemo i koliko sebe vrednujemo

- Potreba za organizovanjem i razmjena iskustava

- Preispitati sebe i prevesti sebe na novi jezik

- UPORNOST

- Cijeniti sebe i svoj rad

- Ne ustupanje energije za privilegije

 

Govorile smo iz ličnih iskustava, poštujući različitosti (neke su u istim situacijama imale pozitivna, a neke negativna iskustva). Uglavnom, imenovale smo to buđenjem ženske svijesti u svetu dvostrukih (moralnih i drugih) vrednosti koje nas prate kroz porodicu, ulicu i okolinu (muške prostore koje nameće društvo), od rođenja do smrti (pa i nakon smrti).

Jedna od grupa ženu je postavila u središte. Oko nje je lavirintno isprepletena okolina, puna zahtjeva, predrasuda ... Njeno mjesto u svemu tome je determinisano lažnim normama, omeđeno stegama. Žena je u tom okviru sputana, nevidljiva ...

Negde je diskriminacija proizvod patrijarhata, negde je upleten rat.

Neki od zaključaka govore o imperativnosti stalne borbe i nužnosti postojanja svijesti o odgovornosti za druge žene. Nužna je i razmjena iskustava i uzajamna podrška.

 

Ova radionica dobila je najvišu ocjenu (pogledaj na kraju evajuaciju škole). Očito je da se radi o problemu koji i te kako muči žene.

Pojedinačna vijest o tome da problem postoji i da ga ne potiskujemo, nego ga prepoznamo u svom svakodnevnom životu, predstavlja prvi korak ka sopstvenom oslobađanju.

 

 

 

DRUGA TEMA: Lično je političko: rad sa ženama je politički
                              projekat

... gde je uvod i primer, kroz lično iskustvo prvog abortusa, dala Lepa Mladjenović(veteranka ex-Yu feminizma – za dalje informacije prelistati buduće feminističke enciklopedije).

Osnovne teze njenog uvodnog izlaganja oslanjaju se na teoriju Simone de Beauvoir, a glase:

1. Žene su drugi pol (u rangu podele moći, u sistemu vrednosti... u svemu)

2. Ženom se ne rađa, ženom se postaje.

3. Žene su razdvojene jedne od drugih (obnova ženske solidarnosti je nužna i politički je čin).

4. Lično je političko (svako lično iskustvo i svaki lični problem je u stvari društveni problem).

 

Ono što nam se čini jednim od snažnijih argumenata da je lično zaista političko je reproduktivno pravo žene, koje je sa državnog aspekta širenje nacije (i još po nešto, ali da o tome ne duljimo), a sa ženskog aspekta je lična želja: majka ili ne – pravo na izbor.

I iz Lepinog ličnog primera, a i diskusija, ponavljalo se da su muškarci uglavnom na "službenom putu" onda kad je ženi najpotrebnija njihova podrška – abortus, porođaj ...

U tim trenucima, društveno nametnuta razdvojenost žena prestaje i počinje ženska solidarnost (prijateljice koje nismo vidjele godinama, mesecima, danima daju nam svoju podršku... i sl.).

 

J Nakon iscrpljujućeg dana i večere u 21h, noć smo završile u diskoteci. Igrajući, spontano smo napravile krug – ograničavajući svoj si­gurni prostor. Opušteno smo igrale uz glasnu muziku, a da pri tome nismo pridavale skoro nikakvu pažnju prisutnoj polno mješanoj masi. Naš sigurni prostor je bio vidljiv ali ipak neprobojan zbog snage grupe, podrške, međusobnog prožimanja žena. J

 

 

3. dan

 

TREĆA TEMA: Prepoznavanje i imenovanje pojava – feministička
                          metoda

Uvod u radionicu dala je naša Slavica-Sitnica Stojanović.

Ova tema nekako je organski nastavak teme koju smo obrađivale prvog dana. Radi jednostavnosti osvrnule smo se na samo 4 aspekta naših života, navodeći sve što nam je palo na pamet (brainstorming), rukovodeći se principom "nema glupe ideje".

1. Posao i škola

Obrazovanje je seksističko, čak se i u svom profesionalnom životu žena redukuje na ulogu domaćice.

Jedan od primera za to je da ukoliko u jednoj kancelariji radi 5 muškaraca i 1 žena, jutarnju i popodnevnu kafu skuvaće i posle toga oprati suđe: žena.

 

2. Emotivni i seksualni život

Muška impotencija je realna pojava a uglavnom je za tu pojavu kriva žena – ženska frigidnost;

Pojava da muškarci neće da koriste kondom pokazuje koliko nema podjele odgovornosti za kontracepciju i pokazuje koliko je muško zadovoljstvo "važnije" od ženskog zdravlja; (naravno, postoje i drugačija iskustva – kada žena sama ne želi da njen partner koristi kondom i time svoje sopstveno zadovoljstvo stavlja ispred zdravlja; ovdje se radi o sopstvenom izboru i odgovornosti);

Osuda homoseksualnih odnosa na svim društvenim nivoima – minimizacija, diskriminacija, nevidljivost – "pa, za ime boga nema produženja vrste" kao krajnji argument neprirodnosti.

 

3. Kuća i porodica

Moja majka (žena) stalno pere suđe, stalno kuha

Većina profesionalnih kuhara su muškarci – taj posao je plaćen Kada taj posao u svakodnevnom životu obavlja žena, definicija je da se radi o prirodnoj podjeli posla a mi to imenujemo realnošću neplaćenog ženskog rada

Prepoznale smo da žene ne raspolažu kapitalom (pa i onda kada ga posjeduju) – imenovale smo to: kontrolom, stavljanjem žene u zavisan i pasivan položaj; pasivizacija žene u odnosu na kapital

Žensko siromaštvo – i od najsiromašnijeg muškarca na svijetu postoji siromašnija žena (žene čine većinu među siromašnima)

 

4. Ostali socijalni kontakti

Čak i za pet prijateljica za jednim stolom u kafani (u kojoj ostalu većinu čine muškarci) reći će se "dame su same" – Zamislite obrnutu polnu situaciju: u tom slučaju "damci nisu samci!" Za gore pomenute žene reći će se: da su u lovu, da su pijandure, da su raspuštena ženska banda, da su nemoralne. Iz ove predrasude proizilazi da je žena moralna samo ako pored sebe ima muškarca.

 

Naša potreba za prepoznavanjem, a zatim i imenovanjem pojava, predstavlja osnovu feminističke metode suprotstavljanja predrasudama, diskriminaciji, interiorizaciji. Osnovno polazište prepoznavanja je spostvena tačka realnosti (cit.-Slavica S.S.) iz koje posmatramo pojave društvene realnosti.

 

Za popodne tog dana organizovan je feminsitički "Hajd park". O svojim iskustvima su nam govorile i na pitanja odgovarale prijateljice Albanke sa Kosova i iz Makedonije, iz Bosne, Slovenije i Srbije. Dozivele smo snažno emotivno prožimanje (ulaženje u njenu priču kao svoju sopstvenu), ćutke, samo time sto smo tu, što slušamo i čujemo jedna drugu iskazale smo svoju podršku. Neke su preživjele i momente pregorijevanja. Podrška grupe pomogla je da ne dođe do "pucanja po šavovima".

(Te večeri su nas posetile drugarice iz Novog Sada, od kojih je jedna sjajna sviračica gitare i ona je zajedno sa svojom sestrom započela radionicu pjevanja i likvidacije "Arsenija III Čarnojevića " (crno vino – op.aut.). Vrlo brzo joj se priključila drugarica iz Zenice koja je sjajna solistkinja i koja je svojom pjesmom očarala sve prisutne žene. Osoblje hotela je posle toga pitalo kad ćemo opet imati koncert?!?

Nakon ove prelepe fešte, u sobi potpisnica ovog teksta, sa kojima je bila cimerka, naša preslatka drugarica iz Tuzle, na čiju inicijativu se dešavala (oko 4h ujutro) kreativna radionica pravljenja "vratnih novina" za drugaricu koja je trebalo da nas probudi tog jutra u 8h! Iz novina smo isekle razno-razne natpise, "Soba za talentovane", 3 srca koja su spavala, isečen je novac u monetama od 100 DM kojim smo htele da je potplatimo i stajalo je "sve osim ovih parica podeli sa grupom", što je ona i učinila tako da su njih 4 (voditeljice radionica i organizatorice) imale ozbiljan razgovor šta da rade sa nama, da li da celu radnu sesiju pomere za popodne ili ne, i na kraju su se dogovorile da nas bude oko 10h, što su i učinile. Ali mi smo već bile budne jer je nas Rolly-polly (sat pozajmljen od naših drugarica iz Slovenije, za čije buđenje smo mi bile zadužene) uredno i uporno zvonio dok se nismo pridigle iz kreveta.

Pošto nam se ovo dopalo, nastavile smo svake sledeće noći da drugarici koja je bila zadužena za naše istresanje iz kreveta, pravimo "vratne novine", samo što smo joj sve sledeće lepile na vrata njene sobe.

Poslednje večeri (bolje rečeno jutra) je dobila razglednicu i ukrštene riječi, sa porukom da se koji sat nakon buđenja zabavi prije nego odluči da nas probudi i da uživa u mirisu parfema kojim smo pošpricale i razglednicu i ukrštene riječi. Našoj drugarici budilici se sve to jako dopadalo. A prizor od 3 žene u negližeima, svake noći između 4 i 5h ujutro koje se šunjaju po hotelu, je bio posebno šarmantna scena! Sve ove kreativne stvari su sačuvane i samo su delić sadašnjih i budućih feminističkih arhiva! ... Miris je jos uvek svež i postojan..., kaže nam naša drugarica budilica...

 

4. dan

 

ČETVRTA TEMA: Dinamika ženskih grupa

 

Uvodnu reč dala je voditeljica radionice Dušica Popadić, Incest Trauma Centar, Beograd. Tokom cijelog radnog dana govorile smo o ovoj temi, prepoznavajući i imenujući probleme vlastitih grupa i rada u grupama uopšte, razmenjujući svoja negativna iskustva. Nakon toga govorile smo o svojim pozitivnim iskustvima, tražeći tako mogućnost prevazilaženja imenovanih problema.

Govorile smo o problemu moći i procesu odlučivanja (formalne i realne; vidljive i podzemne – liderke, osnivačice...)

Razgovaralo se i o strukturi i organizaciji grupa.

Pokazalo se da naše grupe imaju vrlo različitu strukturu i organizaciju: od anarho-liberalne do profesionalne. Oba modela imaju svoje prednosti i mane u zavisnosti od toga u kom se stadiju nalaze, šta su im osnovna polja interesovanja, koje su im aktivnosti prioritetne, da li imaju jasne ciljeve, da li imaju sigurne finansije ili su organizovane na čisto dobrovoljnoj osnovi, kolika je brojnost grupe, kao i kakvi su međuženski odnosi u grupi (na relaciji privatno-profesionalno), predistorija grupe (nove i stare članice iste grupe), dobna struktura, međusobna različitost u seksualnim preferencama.

U prilogu dajemo rezime radionice, koji je sačinila i svakoj učesnici dostavila, voditeljica radionice. Hvala Dušice!

 

 

Program letnje feminističke škole na dan 27. jul 1996.
– Novi Bečej

 

GRUPNA DINAMIKA

                    

                   VEŽBA: GRANICE

10:30 – 12:30 PREPOZNAVANJE I IMENOVANJE PROBLEMA

                   Moji problemi u grupi (svaka žena govori iz svog
                        iskustva)

 

PREDISTORIJA GRUPE (često određuje cilj i politiku grupe)

– osnivačice i žene koje su kasnije došle u grupu

– profesionalke i neprofesionalke

– profesionalizam i aktivizam

– prijateljstvo i profesionalni nivo

 

RAZLIČITOSTI

– starost

– nacionalnost

– seksualni identitet

 

KOMUNIKACIJA

– pretpostavke bez provere

– protok informacija

– tračevi ("podzemne" komunikacije)

 

LIDERSTVO: DA ILI NE?

– koordinatorka mora da ima stav (očekivanja)

– odgovornost liderke

 

HIJERARHIJA

– formalna i neformalna

– elitizam

– novac

 

MOĆ – PROCES ODLUČIVANJA

– podela posla

– emocije i pravila

– timski rad

– nepoverenje, manipulacija, osećanje krivice/stalno optuživanje,
   konfuzija i strah, usamljenost, teško reći "ne!"

 

 

18:00 – 20:30 RAZLIČITE OPCIJE U IZLAŽENJU NA KRAJ SA
                        PROBLEMIMA (RAZMENA POZITIVNIH ISKUSTAVA)

 

SUŠTINA PROBLEMA:  NEJASNOST U ORGANIZACIONOJ
                                    STRUKTURI i POTPUNO IZOSTAJANJE
                                    TRANSPARENTNOSTI

U razmeni pozitivnih iskustava akcenat je stavljen na činjenicu koja do sada već predstavlja iskustveno znanje (experienced knowledge), a to je da je jednakost potencijala žena, njihovih profesionalnih veština i iskustva u radu, a time i pozicija različitih žena u grupi – iluzija.

Podrška ove iluzije označava konstantno nezadovoljstvo žena i neefikasnost u grupi.

I u samoj diskusiji su se pojavili otpori u odnosu na ideju o nestajanju ove iluzije. Takođe, potpuno je jasno da i uz sve teškoće koje pripadaju grupnoj dinamici, žene ulažu maksimalne napore i vrlo uspešno rade u okviru svojih grupa. Većina grupa čije su predstavnice bile prisutne su nastale nakon početka rata, te je fokus predstavljala misija oko koje se grupa organizuje. Profesionalna znanja o grupnoj dinamici izostaju u potpunosti, što je i očekivano s obzirom na okolnosti u kojima grupe rade.

Ipak, nesumnjivo je da je postignuta saglasnost o neophodnosti jasnog struktuiranja sadržaja rada i ulaganja znanja i energije od strane žena.

Transparentnost u komunikaciji i procesu odlučivanja označava imperativ.

Preporuke:

– potrebno steći profesionalna znanja o grupnoj dinamici, jer olakšavaju rad i čine ga mnogo uspešnijim;

– organizovati slična okupljanja na kojima bi se razmenila iskustva u kontinuitetu u pravilnim vremenskim razmacima

 

Posebnu pomoć u razjašnjenju ovih kategorija je pružila predstavnica grupe "Medica" iz Zenice.

Zahvaljujem se Slavici (SOS/Ženski centar Beograd).

Pozdravljam sve učesnice letnje škole sa željom da se saradnja naših grupa nastavi!

 

Incest Trauma Centar – Beograd

tel/fax: (011) 135 302

Dušica Popadić

 

 

 

Kao i uvjek noćom se aktivnosti nastavljaju u slobodnom stilu. Ove noći smo išle u Novi Sad. Bile smo gošće prve javne gay-lesbian party koju su organizovale naše prijateljice iz Novog Sada, koje su zbog prezauzetosti poslom samo povremeno učestvovale na našim radionicama. (šteta, sve jedno imaju našu podršku). Dve mlade žene heterosexualnog opredeljenja, trenutno bez partnera, su pale u apsolutnu depresiju zbog broja i kvaliteta prisutnih muškaraca koji ih nisu ni pogledali a kamo li šta drugo!!!

Jedini direktni kontakt kao proizvod isključivo objektivnih okolnosti, ostvaren je sa šankerom; extremno zgodnim tipom. Ovdje nismo imale instiktivnu potrebu stvaranja vlastitog sigurnog prostora; ceo prostor je bio siguran.

 

 

5. dan 

 

PETA TEMA: Moji problemi (moje grupe), strategije i zahtevi u
                       odnosu na državu

Uvodnu riječ dala je voditeljica radionice Violeta Krasnić iz Autonomnog ženskog centra protiv seksualnog nasilja, Beograd.

Pozicija države u odnosu na nas je pozicija moći. Država je u poziciji da prijeti i ucenjuje, zabranjuje, daje dozvole, diktira norme, stvara pravila koja njoj odgovaraju.

Država nas izoluje jedne od drugih i od državnih mehanizama (država ne govori jasno o svojim mehanizmima i pravima jer je ona ta koja ih najčesce krši.)

Izolacija može biti nacionalna, kulturna, medijska (uskraćivanje informacija i davanje lažnih informacija), politička (nedavanje pasoša), profesionalna, proceduralna (izmišljanje brda formulara, šaltera, službi, referenata...).

Izolacija se ogleda i u nesposobnosti države da dâ adekvatne mehanizme, zakone i mjere.

Kategorizacija koju stvara država je diskriminatorna.

Država manipuliše i kontroliše – građanke služe državu.

Uloga države po našem mišljenju (i pametnijih pre nas) jeste servis koji služi građankama i građanima.

Da bi zamaglila svoju patrijarhatski nadređenu ulogu, država nam povremeno daje priznanja, odobrenja, pušta nas u svoje medije čak osniva i vlastite NVO pokazujući time lažnu spremnost na postojanje civilnog društva.

 

Temu: "Šta su moje strategije u odnosu na državu" razrađivale smo po grupama imajući u vidu tri osnovna pitanja:

 

1. U kojoj tački odnosa (poziciji) sa državom sam ja (moja grupa)
- anarhistička

- neodređena/neopredeljena

- neprepoznata

- nepodržana

- uslovljena

- ravnopravna

- kritička

- bez saradnje

- suprotna

 

2. Moje potrebe (šta bih ja, u grupi u kojoj radim, tražila od
    države u odnosu na temu na kojoj radim)

- bezuslovno finansiranje NVO-a

- medijski prostor

- prepoznavanje ženskih ljudskih prava i nasilja nad ženama (programi edukacije za institucije države: policija, zdravstvo, prosveta...)

- posebna ministarstva za ženska pitanja i njihova otvorenost prema stvarnim potrebama žena a ne zatvorenost u imaginarne potrebe koje su proizvod države i patrijarhata (Slovenke su navele primjer posebnog Ministarstva za ženska pitanja kod njih i nesenzibilnost ministarke)

- kvote – učestvovanje žena na svim nivoima države i društva uz razrađivanje jasnih strategija njihovog učešća

- stvaranje ženskog prostora – muški prostor je nametnut od strane patrijarhalne države a žene se za svoj prostor same bore

- veća autonomija ženskih grupa i pravo za preuzimanje funkcija države u oblastima kao što su zdravstvo, mediji, zapošljavanje, obrazovanje...

- senzibilazacija institucija – formiranje servisa za različite žene i devojčice koje su obespravljene

 

3. Načini rešavanja problema i ostvarivanja zahteva (potreba)

Pošto smo u dijelu koji slijedi (međusobna saradnja) sve ove tačke razrađivale sa stanovišta saradnje među grupama, ovde ćemo govoriti samo o odnosu grupa-država ili mreža-država (pod uslovom da mreža postoji).

Komunikacija: Nivo komunikacije sa državom zavisi od ciljeva grupe. Ukoliko se odlučimo na komunikaciju onda ona treba da se svede na davanje informacija o svom radu do one mjere do koje državu zadovoljava a nas ne ugrožava (našu autonomiju). Konkretnošću i otvorenošću informacija umanjujemo (u boljem slučaju) interes države da "čeprka".

Edukacija: Možemo državi (njenim institucijama i pojedinci­ma/kama) da ponudimo svoje znanje i načine (alternativa) – senzibilizacija države – Lobiranje, nalaženjem "prijatelja/ica" u institucijama države (podrazumeva se da su senzibilisani/e "sami/e od sebe", ili da smo radile na njihovoj senzibilizaciji), dobijamo mogućnost rešavanja problema "preko veze" i u mogućnosti smo da tražimo njihovu podršku u kriznim situacijama između grupe i države.

 Saradnja: Ponuditi državi saradnju i prihvatiti ponuđenu saradnju dajući do znanja da mi to radimo drugačije (pri tome voditi računa da se ne naruši autonomija i osnovni principi i ciljevi grupe).

Alternativno informisanje: Kada država onemogućava (zabranjuje) pristupe javnim medijima koristiti i stvarati alternativne. Stvaranje kritične mase informacija putem alternativnih medija izaziva interesovanje i reakcije javnih medija koji su bliži sa državom ili su sama država. Na taj način zataškavani problem postaje javni.

Medijske replike: Gdje god je to moguće koristiti prilike da odgovorimo, upozorimo, reagujemo ili prosto pokažemo da mislimo drugačije (po mogućnosti kontinuirano).

Protesti i akcije: Protesti mogu biti kontinuirani (npr. Žene u crnom, srijedom) ili povremeni. Protesti mogu biti javni (najavljeni skupovi, protesti kroz medije) ili "interni" (npr. kada je 15 aktivistkinja beogradskih ženskih grupa tražilo prijem kod ministra unutršnjih poslova Srbije zbog serije napada na Sklonište za pretučene žene od strane jednog bivšeg muža nase štićenice – ovo je inače i primjer traženja saradnje sa državom).

 

Tema je bila iscrpljujuća. Potrošile smo na nju cio dan. U obližnjem kafiću nastavile smo, nakon večerice, naše druženje. Tokom "sijela" nije nas mašila dalja rasprava o temama koje nas muče (žene i nacionalizam, žene i država ...

 

 

6. dan

 

ŠESTA TEMA: Feministkinje bivše Jugoslavije: potrebe jednih za
                            drugima

Osnovno što smo utvrdile je da smo mi zaista jedne drugima potrebne (zajedno smo jače = ženski lobi). Tu potrebu realizujemo kroz različite stepene i nivoe umrežavanja, vodeći računa o zajedničkom minimumu i autonomiji svake grupe. Mreža u stvari već postoji. Njena neformalnost je njena prednost – nije agresivno obavezujuća.

Umrežavanje podrazumeva:

1. Međusobnu podršku – uvažavajući međusobne različitosti i granice (tolerancija); podrška se ne podrazumijeva, ona se i traži (javljanja telefonom, faxom, fe-mailom; međusobne posjete; učešće na demonstracijama koje organizuju druge grupe na lokalnom nivou;...)

2. Međusobno informisanje i transparentnost (razmena ideja, iskustava i znanja – pozitivnih i negativnih)

 – pres konferencije; zajednički javni nastupi

 – publikovanje

 – javne informacije o nasim skupovima kroz medije

 – elektronska pošta (fe-mail)

3. Zajednički skupovi

 – skupovi u cilju međusobnog informisanja; podrške;     

  edukacije (seminari); demonstracije; jubileji

4. Poštivanje granica grupe

5. Zajednički minimum (maksimum)

 

Ovog popodneva smo koristile svoje čuveno žensko pravo na odmor i vozile se brodićem po Tisi. Bila nam je zapravo obećana peščana lepa plaža na obližnjem ostrvu, ali naravno da je to bila apstrakcija i da su se žene kupale na sred Tise, jer dotična plaža nije postojala. Još pre nego što je škola počela, jedna od organizatorki je otišla da izvidi teren i na pitanje o toplesu je dobila odgovor od žena iz turističke agencije: "Da, jedne godine, jednog dana je jedna žena bila u toplesu u Bečeju!" E, tog dana na brodiću su tri žene bile u toplesu, a četvrta je bila u Evinom kostimu.

Prijatelj kapetana naše "bele lađe" je došao sa gliserom i skijama, tako da su se neke od naših žena iskušale u tom sportu i bilo je prelepo gledati ih. Među njima je bila i naša naga drugarica, čije skijanje je skoro izazvalo prevrtanje obližnjeg čamca sa muškom posadom. Sunce, mirna i čista Tisa, zelenilo sa svih strana, delovalo je blagotvorno na sve nas. Bilo je toliko lijepo da smo odlučile ponoviti to i narednog dana popodne.

 

Te večeri su naravno usledili zanimljivi sadržaji. Deo naše grupe je otišao u omiljeni kafić "Krokodil", gde su nam se ubrzo priključile drugarice iz Novog Sada. Pričalo se o svemu i svačemu, zapravo su se nastavljale radionice samo na manje formalan način. Oko 1h iza ponoći, ostalo je nas 7. Pošto smo se u tom kafiću osećale već potpuno domaće, zamolile smo šankera da nam pusti muziku koju smo mi želele i uskoro je 6 žena igralo (sedma je tog dana dobila menstruaciju i imala kako hormonalni tako i opšte energetski pad, pa je uživala gledajući ih). Od početka njihovog igranja je bilo očito da je svaka u svom svetu i da ih spajaju mesto, zvuk, ritam i ples.

Posle izvesnog vremena je počela da pada kiša. Nimalo zbunjene plesačice to je samo dodatno inspirisalo pa su nastavile da igraju još opuštenije, ritam muzike dopunjen je ritmom kiše što je dobovala po praznim plastičnim stolovima kafića. Jedna je te noći postala balerina (o čemu sanja ceo život). Odlazila je ka keju i vraćala se, više puta. U jednom trenutku shvatila sam da igra sa stolicom u naručju. A stolica, kao elegantna partnerica u bijelom kostimu, pratila je svaki graciozni pokret ove žene...

Uskoro su "kišne plesačice" počele da odbacuju suvišne delove mokre odeće, sasvim slobodno, ili dajući jedna drugoj zaklon širokim suknjama.

Oslobođenost i magičnost atmosfere – oslobođene i magične žene na kiši...

Pored šankera je tu bio još samo jedan muškarac, koji je ceo prizor posmatrao u ekstazi. U jednom trenutku je otišao i uskoro se vratio sa devojkom (???). Nekoliko slučajnih prolaznika kejom ušli su u kafić, očito privučeni prizorom. Međutim, ne da nisu pokušali da nas ometaju, nego su se sabijali uz šank i toalet, i tek kad smo sele opet, a kiša prestala, i shvatile da smo im po drugi put likvidirale sve zalihe vina (imali su samo četiri flaše), dok smo pile kafu poslali su muškarci "iz unutrašnjosti" kafića izaslanika koji nam je prišao izigravajući konobara. Skrušeno je ponudio svoje usluge (ako nam slučajno nešto treba) i žalio se da je prosuo sirće (???). Nijedna od nas ga nije razumela, jer nismo znale šta želi reći time. Pošto je samo jedna od nas pokazala želju da sa njim razgovara o prosutom sirćetu (u međuvremenu smo saznale da je čovek duboko nesretan, da se razveo, da ga bivša tašta nije volela... e to je to prosuto sirće), rekla mu je da ima 3 minuta, ali on je tražio celo jedno veče. Naravno, njegova želja je ostala neuslišena. Vratio se u "unutrašnjost".

Opšte raspoloženje je govorilo u prilog da je taj muškarac te večeri bio nepoželjan, a bila bi i ma koja druga osoba, pol nije bitan. Veče je bilo samo naše...

 

 

7. dan

 

Nastavile smo prijepodne rad na temi od prethodnog dana.

Iz ove radionice izašle smo i sa nekim dogovorima škole:

 

1. Edukacija

Shvatile smo da različite grupe iz različitih sredina "raspolažu" i različitim znanjima. Neka su primjenljiva i u drugim sredinama, te je njihovo prenošenje i te kako korisno. Dogovoreno je da grupe sastave liste potreba za edukacijom i liste edukativnih radionica i treninga koje mogu ponuditi drugim grupama.

Okvirno i globalno sačinjena na samoj radionici lista (ne mora biti konačna) potreba za edukacijom iz oblasti:

1. Nasilje nad ženama

2. Conflict resolution – Nenasilna komunikacija i rješavanje sukoba

3. Fund Raising – prikupljanje sredstava, sastavljanje projekata i aplikacija, budžetiranje

4. Žene i mediji (korištenje medija, odnos prema medijima, stvaranje vlastitih medija)

5. Dinamika grupe (struktura, organizacija, podjela
odgovornosti i moći ...)

6. Ženska ljudska prava

7. Elektronske komunikacije

 

2. Informisanje i podrška

Podrazumijeva umrežavanja na lokalnom, regionalnom i interesnom nivou (grupe koje se bave istom uskom problematikom) i razmjenu informacija i iskustava te međusobnu podršku. Da bi se obezbijedio siguran protok informacija u svakoj lokalnoj sredini (državnoj ili regionalnoj) potrebno je pronaći "sigurne liberalne grupe" ili individualke otvorene za saradnju sa svim (ili većinom) grupama u svojoj sredini. Na ovoj školi "imenovale" smo nekoliko sigurnih grupa i individualki:

 

1. BiH – Medica Zenica (Infoteka – Duška)

2. Kosovo – Odbor za ljudska prava Priština (Mimoza)

3. Centralna i južna Srbija – Nataša (nema grupu, free-lance feminist)

4. Vojvodina – Ivona (osniva novosadsku lezbejsku sekciju Labris)

5. Makedonija – STAR Skoplje (Ana)

6. Slovenija – Ljubljana – Irena

7. Hrvatska – Infoteka Zagreb – Sunčica (dodale smo ih iako nije bilo predstavnice Hrvatske, s obzirom na pozitivno iskustvo Infoteke Medica – Zenica)

 

Kao što je bilo dogovoreno, popodne smo provele ploveći Tisom. Ploveći uzvodno prema mjestu na kojem će se brodić usidriti, prolazile smo pored čamaca. U jednom je očito bila posada koja nas je primjetila juče. Imali su teškoća sa paljenjem motora. Vidno su uznemireni našim prolaskom, a motor nikako da upali. "Pali bre pederčino, pobeći će nam!" vikali su na jadnika što se sav umastio pokušavajući da pokrene čamac.

Naša prijateljica je ovaj put "skinula" Evin kostim i obukla bikini. Tja, momci su bili razočarani. Toples im nije bio neki magnet, nakon onoga što su doživjeli prethodnog dana.

 

Naše poslednje veče u Bečeju je bilo ispunjeno različitim sadržajima, posle večere smo otišle u našu galerijicu, gde smo imale vežbu "pozitivan stav o sebi". Svaka je na leđima imala papir sa svojim imenom. Svaka žena je svakoj ženi napisala na papir nešto lijepo i pozitivno što misli o njoj. Nakon toga svaka je sa papira čitala napisano, ali morajući sve prevesti u "JA" formu (ja sam pametna, ja sam lijepa, ja sam snažna, ja sam sposobna, ja sam energična ...). Načini na koji smo to radile su bili različiti, onoliko koliko smo i mi sve međusobno različite. Neke su bile teatralne, neke komične, neke mrtve ozbiljne, ali opšti doživljaj je da moramo još mnogo da radimo na svojoj asertivnosti!

Posle toga smo izašle na obližnju manju otvorenu letnju pozornicu i konačno otkrile koja je kojoj bila tajna prijateljica! Ta ceremonija je prošla u poljupcima, zagraljajima, suzama, poklonima... I pošto smo tog dana pričale o umrežavanju, jedna od ideja tog trenutka je bila umrežavanje tajnih prijateljica...

 

Opet je počinjala kiša. Otišle smo u hotel gde smo zajedno sa drugaricama iz Novog Sada po drugi put u istoj sali, pevale, igrale i likvidirale "Arsenija III Čarnojevića"...

Negde u sitne sate ostalo je nas nekoliko, a naša drugarica spisateljica (koja je bila i učesnica "plesa na kiši") nam je ispričala kako je ona ceo taj doživljaj plesa osetila, videla, čula... Sve mi koje smo je slušale smo zažalile što nemamo diktafon u tom trenutku. Lepšu pesmu u prozi skoro nisam čula...

 

Neke od nas su imale nastavak dnevnih radionica u ranojutarnjim radionicama po sobama, tako da su autorke ovog teksta izašle posle jedne noći sa budućim sloganom:

 

"NAŠE GRANICE DAVANJA SU ŠIROKE,

PAZITE DA ULAZEĆI U NJIH

NE POVRIJEDITE BALANS

U SOPSTVENIM GRANICAMA PRIMANJA!"

Evaluacija rada "Letnje feministiČke Škole
Novi BeČej ‘96"

 

 

Teme radionice:                            Prosječna ocjena (1-5)

 

1. Kako sam stekla svest o sebi kao ženi?                     5,00

2. Koje teme iz života žena su komunikativne
za senzibilisanje žena u mojoj zajednici
(prepoznavanje i imenovanje)?                          4,41

3. Dinamika ženskih grupa i moji problemi u grupi          4,43

4. Moji problemi, zahtevi i strategije u odnosu
na državu                                                          3,73

5. Feministkinje bivše Jugoslavije (naše potrebe,
potrebe jednih za drugima)                                4,87

 

Prosečna ocena svih ovih tema je                                  4,50

 

Da li ste zadovoljne smeštajem?                                    4,68

Da li je bilo dobro mesto za rad?                                   4,93

Da li je bilo dobro mesto za provod?                 4,87

 

Prosečna ocena ovih tehničkih detalja je                        4,83

 

Na pitanja o nadama, strahovima i očekivanjima, učesnice škole su rekle na početku i na kraju škole:

 

NADE:

– da naučim nešto novo                       

            – ispunilo se

– da dobijem informacije o       

   različitim ženskim problemima

            – dobila sam ih

– podrška, ljubav, dobar dernek          

            – sve sto sam želela, to sam 

               imala, sve što sam imala, to sam želela

– da steknem nove prijateljice              

            – stekla sam ih

– da ću otići zadovoljna                       

            – više sam nego zadovoljna

– da budem puna pozitivne energije      

            – sad znam šta je pozitivna energija koja iz mene zrači

– da budemo iskrene u onome što pričamo i radimo                 

            – bile smo iskrene

 – polažem nade u rad koji smo počele 

       – nade su mi ispunjene

 

STRAHOVI:

– da slučajno ne dođe do onoga što ne želimo  

            – nije došlo

 – da će biti dosadno                           

            – nijednog trenutka nije bilo dosadno

– da nisu pogođene teme koje će žene interesovati                   

            – teme i procesi pogođeni, a motivacija nije opadala

– da ovo što radimo ne znam

            – (ovo su bivši strahovi)

– da li ćemo i da realiziramo

            – realizirale smo           

– plašim se da nećemo imati uspeha                 

            – prevaziđen strah 

– plašim se da jednog dana neću moći da odem kod svojih u
  Skoplje bez problema

            – znam da ću moći da odem gde god poželim, jer mi smo
              zajedno najjače i uvek imamo načine kako da dođemo
               do svog cilja

 

OČEKIVANJA

– da se realizuju moja nadanja  

            – realizovala su se

– lepo druženje                        

            – potpuno ostvareno

– da čujem od žena iz Bosne i sa Kosova kako im je bilo i kako je
   sada

            – sva očekivanja ispunjena

– da svaka oseti proces koji je za nju važan, da je to ojača,
   koncentriše

             – očekivanja su mi ispunjena

– očekujem jedno novo iskustvo, i očekujem da ću jednog dana biti
   jaka                              

            – ovaj sastanak je značajan mnogo toga novog sam ovde
               upoznala

– da opet budemo sve zajedno i srećne                          

            – znam da ćemo makar u mislima dugo da budemo skupa

– razmene iskustava                 

            – ispunjena

  Jedna od učesnica je zapisala:

1. Sva očekivanja su čak i prevaziđena. Jedino što nisam očekivala su moje dve cimerke koje su non-stop mljele, mljele i mljele. Svejedno ipak su bile super, super... (op.aut: njene 2 cimerke su autorke ovog izveštaja)

2. Strahovi su nestali drugi dan, što je super. Ipak nije bilo sekunde gnjavaže. Na kraju krajeva znamo reći "NE"! Čak bih mogla još ostati i usavršiti ako ništa drugo onda žensko plivanje, ubijanje komaraca i tome sl.

 

Komentar druge bio je:

– sviđao mi se rad u malim grupama, jer je to značilo intenzivnije raditi

– dopadalo mi se što su sve informacije bile potpuno jasne i struktuirane tako da se nisam izgubila u poplavi informacija

– volela sam neverbalne vežbe (buđenje) i igre (tajna prijateljica)

– u grupi sam se osećala stvarno dobro

 

Treća je samozadovoljno izjavila:

SVE ŠTO SAM ŽELELA, TO SAM I IMALA,

SVE ŠTO SAM IMALA TO SAM I ŽELELA!

 

***

Ukoliko ste čitanjem došle do kraja ovog teksta, čestitke!

Do sledećeg pisanja...

Potičemo vas da i vi pišete!

 

Beograd, Zenica, Novi Sad; augusta ‘96.

Nataša & Duška