U okviru studijske posete Beču, koja je realizovana od 18. do 22. septembra, a u kojoj je učestvovala i predstavnica Autonomnog ženskog centra, Mirjana Mitić, učesnice su upoznate sa funkcionisanjem sistema koji pruža zaštitu ženama žrtvama nasilja u Austriji.

Studijska poseta, u organizaciji Kivinna till Kvinna, obuhvatila je posetu i upoznavanje sa radom različitih državnih institucija (Ministry of the interior, Judge of the District court , Ministry for Health and Women’s Affairs…) i nevladinih organizacija (Counseling Center of the Viennese Women’s Shelters, Domestic Abuse Intervention Center, Women’s Emergency Helpline…).

Predstavnice ženskih organizacija diskutovale su na temu rodno zasnovanog nasilja, o pitanjima koje se tiču primene zakona, o radu državnih institucija i neophodnosti saradnje civilnog društva. Predstavnica Autonomnog ženskog centra je podelila sa ostalim učesnicama statističke podatke o primenjivosti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ali i o izazovima sa kojima se organizacija susreće kroz saradnju sa različitim institucijama, a sve u cilju sveobuhvatne podrške ženama sa iskustvom nasilja.

poseta becu 01  poseta becu 02