sreda, maj 23, 2018

#MeToo kampanja je učinila više za žene nego svi zakoni ovog sveta
K. Mekinon

azcAutonomni ženski centar izražava zabrinutost povodom određenog broja sve glasnijih komentara u javnosti kojima se relativizuje seksualno nasilje, bilo u vidu neverovanja ženi koja ga je preživela, ili u vidu umanjivanja njenog iskustva i pravdanja nasilnika.

Presuda jednog dela javnosti i u ovom, kao i u brojnim drugim slučajevima seksualnog nasilja, unapred je već data – žena je svojim ponašanjem, izgledom, garderobom, izazvala nasilnika i jedina „žrtva“ celog čina jeste nasilnik kome su ugled i poštenje okaljani njenom lažnom ili eventualno prenaglašenom izjavom.

Drugi deo javnosti poziva ženu da nasilje prijavi, smatrajući da je njena izjava neozbiljna ukoliko ne pokrene formalan postupak protiv njega. Seksualno nasilje je najmanje prijavljivan zločin zbog predrasuda, težine dokazivanja, predugih i izlažućih postupaka, kao i stalno prisutne stigme u odnosu na žrtve. Čak i ako nije dokazano ne znači da se nije desilo. Ukoliko želimo da se to promeni i da žene počnu da veruju institucijama, javnost je ta koja prva mora verovati ženama.

Podsećamo da su zakoni mrtvo slovo na papiru ukoliko ne stvorimo kulturu koja zahteva njihovu primenu, odnosno svest koja nije deo kulture silovanja. To je jedina uloga koju javnost treba da ima.