Ovde možete videti priče o ženskom samoorganizovanju i ekonomskim inicijativama, koje mogu poslužiti kao inspiracija.

Ženski centar Užice – Žene koje menjaju svet!

Ženski centar Užice osnovalo je socijalno preduzeće za reciklažu tekstila pre deset godina. Ovaj centar prikuplja, donira i redizajnira polovan tekstil, a zapošljavanjem žena iz ranjivih grupa kreira održivo rešenje za održivu zajednicu (video Koalicije za razvoj solidarne ekonomije i BeFem-a).

Ka boljem sutra – Žene na putu!

Udruženje “Žene na putu” nastalo je sa idejom da se istraživanje o ženama u izbeglištvu poveže sa njihovom željom da kreiraju i šiju, kroz udruživanje i stvaranje socijalnog preduzeća, što im omogućava da zarade novac koji bi im olakšao boravak u Srbiji dok čekaju azil (film Koalicije za razvoj solidarne ekonomije i BeFem-a).

RUKE podrške!

Udruženje RUKE iz Pančeva se bavi ekonomskim osnaživanjem žena iz ranjivih društvenih grupa. Udruženje radi na obuci žena da steknu veštine od kojih bi mogle da zarade novac, ali i veštine kojima se bolje predstavljaju poslodavcima, mogu da pokrenu svoj biznis ili da se međusobno povežu u poslovima koje već rade (video BeFem).

Budućnost će biti ženska – Polje lavande!

Preko 50 žena iz okoline Sombora okupile su se da zajedno kroz rad Udruženje Lavangrad uzgajaju u baštama lavande. Žene na selu su prepoznate kao generatorke održivog razvoja, a ove žene nam pokazuju kako svaka na svom polju može da doprinose razvoju ruralne zajednice po eko principima. Dok čekamo da lavande procvetaju i da žene iz udruženja Lavangrad počnu da proizvode proizvode od cveta ovog leta pogledajte kratak film o ovoj akciji (video BeFem).

Somborske šnajderke – od “zašivanja” rana do prve modne revije!

"Somborske šnajderke" kao socijalno preduzeće pomažu ekonomsku integraciju žena i dece žrtava nasilja u porodici, prešle su dugačak put od šivenja maski, igračaka i drugih sitnih predmeta do pripreme prve modne revije prodajnog karaktera sa ciljem da se prikupljena sredstva iskoriste za dalju obuku žena širom Srbije (video 1 BBC na srpskom, video 2 Radio-televizija Vojvodine).