ponedeljak, jul 06, 2020

azc sTri godine od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nemamo zvanični, objedinjeni izveštaj državnih organa o delotvornosti njegove primene, jer od jula 2018. nisu održavane sednice vladinog Saveta za suzbijanje nasilja u porodici. Tri godine nakon početka primene zakona nije uspostavljena ni centralna evidencija o slučajevima nasilja u porodici (u elektronskom obliku), koja bi objedinila podatke iz nadležnih državnih organa.

Opširnije...

azc sNijedan projekat namenjen podršci ženama žrtvama nasilja, niti žrtvama krivičnih dela generalno, nije dobio podršku Ministarstva pravde na poslednjem javnom konkursu za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja objavljenom u februaru ove godine.

Opširnije...

azc sTokom prethodnih nedelju dana čitali smo o ubistvu još dve žene, kao i o seriji napada na žene koje su takođe mogle biti žrtve ovog zločina. Od početka godine u Srbiji je 14 žena ubijeno od strane partnera ili člana porodice, a osim njih, nasilnici su ubili još 4 osobe. Šta će nadležne državne institucije učiniti da zaustave ovaj niz?

Opširnije...

prEUgovor sKoalicija prEUgovor predstavlja najnoviji Alarm - nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u pogledu političkih kriterijuma i sprovođenja politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Opširnije...

azc sČetiri žene ubijene su u Srbiji samo nekoliko dana pre i posle 18. maja -  Dana sećanja na žene žrtve nasilja, koji je ustanovljen upravo kako bi se ovom problemu stalo na put. To nam ukazuje na činjenice da je nasilje prema ženama i dalje sveprisutno u našem društvu, ali i na duboko rasprostranjenu toleranciju i opravdavanje ovog problema.

Opširnije...

18 5 dan secanjaOd početka godine najmanje šest žena ubijeno je u Srbiji od strane partnera ili člana porodice, pokazuju medijski izveštaji. Zabeleženo je isto toliko pokušaja femicida u porodično-partnerskom kontekstu. Precizan broj ubijenih žena nije moguće utvrditi bez zvanične javno dostupne evidencije i utvrđenog broja žena koje su umrle od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja. Moguće je i da nisu svi slučajevi dospeli u medije, naročito imajući u vidu da je zbog vanrednog stanja kretanje bilo ograničeno, a dolazak do informacija otežan.

Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja biće obeležen uličnim akcijama i performansima koje će u Beogradu organizovati Autonomni ženski centar i Žene u crnom, u Užicu Ženski centar, a u Nišu Centar za devojke.

Opširnije...

azc sNakon prvobitnog pada broja poziva i poruka od momenta proglašenja vanrednog stanja, žene su ponovo počele da se obraćaju Autonomnom ženskom centru, prvenstveno jer im nadležne institucije nisu bile dostupne ili su im davale oprečne ili šture informacije. Podaci pokazuju da se u ovih mesec dana javilo 3 puta više žena nego u uobičajenim okolnostima, pri čemu dodatno treba imati u vidu da je, zbog organizacije posla, SOS telefon dostupan samo u prepodnevnoj smeni.

Opširnije...

besplatne usluge tokom pandemije sAutonomni ženski centar izradio je bazu besplatnih usluga za žene sa iskustvom nasilja i druge građanke i građane tokom vanrednog stanja koja obuhvata različite vidove podrške i informacija.

Opširnije...

3364 s"Dok se u gradovima širom sveta sve više uvode mere zabrane kretanja kako bi se sprečilo širenje korona virusa, ogromni napori da se sačuvaju životi su doveli jednu ranjivu grupu u stepen povišene opasnosti. Žene i deca koji žive u nasilju u porodici nemaju izlaz i ne mogu da izbegnu nasilnike sa kojima žive tokom zabrane kretanja, a od Brazila do Nemačke, od Italije do Kine, aktivistkinje ukazuju da već primećuju alarmantno povećan stepen nasilja", navodi se u tekstu objavljenom na portalu The Guardian. Tekst prenosimo u celosti.

Opširnije...

thumb saopstenje za javnost min rbsMinistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdalo je saopštenje za javnost u vezi sa izdavanjem dozvola za kretanje tokom policijskog časa koje se, između ostalog, odnose i na viđanje deteta sa roditeljem sa kojim ne žive. Saopštenje prenosimo u celosti.

Opširnije...