AZKZ okrugli sto sUoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) je 23.11.2023. godine održala okrugli sto na temu „Značaj preporuka GREVIO-a za borbu protiv nasilja prema ženama”.

birn ytOrganizacije civilnog društva koje pružaju podršku ženama i deci, među kojima je i Autonomni ženski centar, uputile su Otvoreno pismo predsedniku i članovima i članicama udruženja građana i organizacija civilnog društva u sastavu Saveta za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, povodom izveštaja BIRNA o podeli javnih sredstava fantomskim organizacijama za nepostojeće aktivnosti.

azcVest o još jednoj bebi koja je teško povređivana u dužem vremenskom periodu od strane očuha, ponovo je otvorila pitanje ostrašćenosti javnosti prema majkama koje se okrivljuju da nisu zaštitile dete.

Lana Klenak I mesto sNa nagradnom konkursu za izradu logoa povodom 30-godišnjice rada Autonomnog ženskog centra prvo mesto osvojio je predlog autorke Lane Klenak, drugo mesto predlog autorke Aleksandre Ugrin, a treće mesto predlog autorke Marije Simić.

azcAutonomnom ženskom centru je dana 9.10.2023. godine od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dodeljena stalna licenca za pružanje usluga putem SOS telefona za žene sa iskustvom nasilja!

azcViši javni tužilac posebnog odeljenja za sprečavanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu je ponovo odbio da postupa po krivičnim prijavama koje je Autonomni ženski centar podneo protiv sudija i tužilaca u Pirotu, navodeći da se eventualno može raditi o delu iz čl. 360 KZ, a ne o delu iz čl. 361 KZ.

30 godina logo sU cilju obeležavanja 30 godina rada, Autonomni ženski centar organizuje nagradni konkurs za izradu logoa kojim ćemo obeležiti ovaj važan feministički jubilej.

azcViši javni tužilac posebnog odeljenja za sprečavanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu je odbio da postupa po krivičnim prijavama koje je Autonomni ženski centar podneo protiv sudija i tužilaca u Pirotu, i iste je prosledio Višem javnom tužilaštvu u Pirotu. Takva odluka višeg javnog tužioca ne bi bila sporna da AŽC nije podneo krivične prijave zbog sumnje da su sudije i tužioci iz Pirota učinili krivično delo iz čl. 361 KZ, a ne iz čl. 360 KZ kako je to navedeno u dopisu tužilaštva.

azcAutonomni ženski centar je, na osnovu Izveštaja Zaštitnika građana u slučaju postupanju institucija nakon ubistva žene u Pirotu, podneo krivične prijave protiv sudija Osnovnog suda u Pirotu i tužilaca Osnovnog javnog tužilaštva u Pirotu, zbog sumnje da su izvršili krivično delo nesavestan rad u službi iz čl. 361 Krivičnog zakonika.

otvoreno pismo s“Celokupna javnost Srbije sa velikim očekivanjima i još većom brigom prati zbivanja u prosveti, jer je prosveta sistem okrenut deci i mladima i ključni sistem koji društvu osigurava prosperitet, stabilnost i napredak. Već godinama svedočimo zanemarivanju obrazovanja kao temelja društvenih vrednosti. To je dovelo do urušavanja kvaliteta obrazovanja i do nepoverenja u obrazovni sistem. 3. maja je zvonilo za uzbunu. Zvonilo je i 6. juna kada je školska godina prekinuta bez obrazloženja i bez sagledavanja posledica. Pitanje je kako će početi i kako će se odvijati sledeća školska godina, koja samo što nije počela”. Autonomni ženski centar potpisao je Otvoreno pismo sa zahtevima upućenim Vladi i Ministarstvu prosvete Republike Srbije.