logo zpnU vreme javne rasprave o Predlogu Akcionog plana za period 2024-2026. godine za sprovođenje Startegije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog sektora u Republici Srbiji za period 2022-2030. godine, Mreža Žene protiv nasilja je u ime ženskih organizacija poslala Otvoreno pismo ministru, Sektoru za saradnju sa civilnim društvom i Savetu za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva. Neposredni povod za to su ozbiljne bezbednosne pretnje ženama iz organizacija s juga Srbije.

pol i mereNakon sedam godina od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici još uvek nije uspostavljena centralna evidencija podataka, niti postoji javno dostupan izveštaj koji integriše podatke iz različitih izvora. Autonomni ženski centar prikuplja podatke i izrađuje izveštaje od početka primene Zakona. U 2023. godini registrovano je 28413 događaja nasilja u porodici, najviše u periodu od 2018-2022. godine. Muškarci su bili najčešći učinioci nasilja u porodici (82,8%), a među žrtvama, osobe ženskog pola su dominantno zastupljene (71,8%).

majska platforma 20.06.24 sSvaki treći stanovnik Srbije ima značajne psihičke smetnje, no uprkos tome, Srbija nema dovoljno resursa za adekvatnu brigu o mentalnom zdravlju nacije. Raste broj dece i mladih sa problemima u ponašanju ali se smanjuje kapacitet sistema socijalne zaštite da na taj problem odgovori. Nema dovoljno ni psihologa, ni socijalnih radnika, potrebno je reorganizovati i zdravstveni i sistem socijalne zaštite, ako društvo namerava da se zaista suprotstavi narastajućem nasilju.

azcPovodom 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktima, Žene u crnom i Autonomni ženski centar organizuju protest u crnini i ćutanju „Pamtimo žene silovane u ratu“, 19. juna 2024. godine od 16h do 17h, na Trgu Republike u Beogradu.

preugovor alarm report may 2024 sNovi izveštaj koalicije prEUgovor obuhvata period od novembra 2023. do aprila 2024. godine. Obeležili su ga vanredni parlamentarni i lokalni izbori, sa Vladom koj je sve vreme bila u tehničkom mandatu, što je skoro uobičajeno stanje, imajući u vidu da su u prethodnih pet godina parlamentarni izbori u Srbiji održani tri puta.

seminar otudjenje od roditeljaAutonomni ženski centar (AŽC) je od 24. do 26.5.2024. godine održao seminar na temu Globalni izazovi primene koncepta „otuđenja od roditelja“ u postupcima razvoda, odluka o poveravanju i kontaktima deteta sa roditeljem u slučaju nasilja prema ženama i deci. Seminar je održan u Beogradu, a prisustvovalo mu je 18 predstavnica ženskih organizacija iz Srbije koje su imale priliku da se sa temom upoznaju kroz izlaganja i razmenu iskustava s predavačicama i tužiteljakama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

pamtimo ubijene zene sPovodom 18. maja, Dana sećanja na žene žrtve nasilja, Autonomni ženski centar je predstavio platformu Femicid memorijal, nakon čega je ispred Narodne skupštine održana zajednička ulična akcija Autonomnog ženskog centra, Žena u crnom i Ženske solidarnosti pod nazivom #Pamtimo ubijene žene! Oba događaja su organizovana s ciljem da se prisetimo 406 žena i devojčica koje su u periodu od 2011. do 2023. godine ubijene u Srbiji u porodično-partnerskom ili kontekstu seksualnog nasilja.

poziv 18 maj 2024Povodom 18. maja, Dana sećanja na žene žrtve nasilja, Autonomni ženski centar vas poziva na dva događaja. Konferencija za medije će se održati 17. maja u 11h u Medija centru, u okviru koje će biti predstavljena platforma Femicid memorijal. Nakon toga, istog dana u 13h, zajedno sa organizacijama Žene u crnom i Ženska solidarnost organizujemo uličnu akciju #Pamtimo ubijene žene! na platou ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

predstavljanje majske platformeMajska platforma je inicijativa građanskog društva nastala iz potrebe da kao zajednica tragamo za odgovorima na teška pitanja s kojima nas je suočila nezapamćena erupcija nasilja u maju 2023. Cilj Majske platforme je da povede proces kroz koji će se utvrditi što više relevantnih činjenica, ali i da ponudi prostor za različita mišljenja i ideje kako društvo i država da se dalje bore protiv nasilja. Članice Autonomnog ženskog centra su u odboru Majske platfome.

da njeno bude njenoKonstrakta, Tanja Bošković, Tamara Dragićević, Bojana Vunturišević, Jelena Stupljanin, Sajsi i druge  hrabre žene nose crvene tašne i pozivaju kompanije i građane i građanke da podrže Fond AŽC. To je Fond koji AŽC koristi za plaćanje urgentnih troškova za žene koje su u situaciji nasilja: medicinske preglede, sudske takse, urgentni smeštaj, besplatnu pravnu pomoć, nabavku hrane, higijene ili udžbenika za decu, plaćanje troškova prevoza za odlazak u institucije i sl.