BeFem Talks "Istanbulska konvencija: pogled aktivistkinja iz regiona" je uvod u novu kampanju "Ravnopravnost iz fioke: Za politike nenasilja!", koja ponovo okuplja braniteljke ženskih prava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, koje su bile i ostale najhrabriji deo naših društava.

Kampanja POTPISUJEM.org, bila je deo velikog regionalnog projekta čiji je cilj bio ratifikacija i dosledna primena Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (poznatija kao Istanbulska konvencija). Reč je o najvažnijem regionalnom ugovoru koji je Savet Evrope stavio na pristup i potvrđivanje državama članicama – 11. maja 2011. godine u Istanbulu, pokušavajući da sveobuhvatnom politikom zaustavi ili bar smanji nasilje nad ženama i "okonča nekažnjivosti učinilaca".

No, danas smo svedoci i svedokinje da nije dovoljno izboriti se za određena prava, nego ih je nužno primeniti, čuvati i konstantno braniti. Primer za to je dugotrajni proces ratifikacije Istanbulske konvencije u pojedinim zemljama, uključujući i naš region, a najdrastičniji je nedavno povlačenje potpisa predsednika Turske, koja je bila prva država potpisnica Konvencije. Zašto nam je ova Konvencija bitna, koliko se sprovodi i poštuje, bila su pitanja za žene koje udruženim snagama decenijama otvaraju put i prostor za razgovor i zagovaranje feminističkih javnih politika za borbu protiv nasilja nad ženama.

Pogledajte razgovor sa aktivistkinjama iz regiona.