izvestaj o klasteru 1Izveštajni period – od maja do oktobra 2023. godine – Srbija je provela u svojevrsnom vanrednom stanju. Dva masovna ubistva među maloletnicima i mladim ljudima početkom maja traumatizovala su srpsko društvo i podstakla Vladu na niz reaktivnih mera koje su skrajnule planirane reformske aktivnosti. Ovi tragični događaji ogolili su sistemske propuste u zemlji, predočili najstrašnije posledice negovanja kulture verbalnog i fizičkog nasilja u javnom prostoru, pokrenuli masovne građanske proteste i zahteve za odgovornost, na koje se vlast delom oglušila a delom obrušila. Kraj oktobra, pak, označio je i godišnjicu rada Vlade, koja je potom ušla u tehnički mandat raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora za 17. decembar 2023.

Koalicija je pozdravila obnovljeno interesovanje za politiku proširenja u okviru Evropske unije (EU), i apeluje na narednu vladu Srbije da iskoristi tu priliku da intenzivira reformski zamah u skladu sa ponavljanim preporukama. Veoma je važno da građani Srbije, čija je podrška učlanjenju njihove države u EU dosta niža u odnosu na stanovništvo drugih država u pristupnom procesu, vide u Uniji prevashodno partnera u unapređenju životnog standarda i vladavine prava.

S druge strane, verodostojna perspektiva članstva podrazumeva unutrašnje prilagođavanje Unije, pogotovo imajući u vidu da je broj kandidata i potencijalnih kandidata porastao na deset država. Koalicija naglašava značaj uključivanja budućih članica u rasprave o internoj reformi EU i pozdravlja svetli primer koji je u septembru dao Evropski ekonomski i socijalni komitet najavom da će do kraja 2023. godine izabrati i članove iz reda država kandidata, među kojima će biti i predstavnici civilnog društva u Srbiji.

ALARM izveštaj možete videti OVDE.