četvrtak, jul 02, 2020

preugovor 13 04

Koalicija prEUgovor predstavila je najnoviji nezavisni izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24 evrointegracija,​ kao i ocenu pristupa Vlade Srbije i Evropske unije reformama u oblasti vladavine prava.

Nakon objavljivanja nove EU Strategije proširenja na Zapadni Balkan, koja je najavila moguć datum članstva Srbije u EU i niz novih inicijativa za unapređenje vladavine prava i bezbednosti u regionu, a neposredno pre nego što će Evropska komisija objaviti Izveštaj o Srbiji, koalicija prEUgovor predstavlja preporuke za dalje reforme u ključnim oblastima vladavine prava. Predlozi koalicije prEUgovor zasnovani su na uvidima stečenim kroz praćenje reformi u oblastima pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i pravde, slobode i bezbednosti (Poglavlje 24).

Glavno pitanje koje koalicija prEUgovor postavlja na konferenciji za medije, 13.4.2018, jeste da li će predložene izmene suštinski unaprediti vladavinu prava ili je potrebno dospuniti postojeći pristup pregovorima u ovoj oblasti.