prEUgovorKoalicija prEUgovor predstavlja najnoviji Alarm - nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u pogledu političkih kriterijuma i sprovođenja politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Izveštaj nedvosmisleno ukazuje da je vanredno stanje, uvedeno zbog pandemije COVID-19, ogolilo odsustvo reformi u poglavljima 23 i 24, nefunkcionisanje institucija, kao i tendenciju ukidanja podele i ravnoteže vlasti. I inače ugrožena prava i slobode, poput prava građana na slobodu i bezbednost, izbornih prava, slobode medija ili prava migranata, tokom ovog perioda su pretrpela ozbiljan udar. Čak je i sama opredeljenost Srbije za evropske integracije dovedena u pitanje. Ovakvo alarmantno stanje ukazuje na neophodnost reakcije domaće javnosti i relevantnih međunarodnih institucija.

U oblasti antidiskriminacione politike, koju prati Autonomni ženski centar, sve aktivnosti su takođe u dužem zastoju. Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti i statusu žena u Srbiji, međunarodna tela upozoravaju na okretanje ka tradicionalističkoj i patrijarhalnoj državnoj politici. Uprkos pozitivnom učinku Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, nedostaje ozbiljna podrška dugoročnih mera zaštite, uključujući sistem krivičnog gonjenja, kao i resursi za pružanje usluga opšte i specijalizovane podrške za žrtve nasilja.   

Izveštaj prEugovor koalicije možete pogledati i preuzeti na srpskom jeziku OVDE, a na engleskom jeziku OVDE.