mdn sensaOvogodišnje priznanje CHANGE za aktivizam i doprinos zajednici magazina Sensa dodeljeno je kampanji „Mogu da neću – Ljubav nije nasilje“ Autonomnog ženskog centra. Nagradu je ispred kampanje primila Jovana Markulić, vršnjačka edukatorka i SOS konsultankinja, koja je tom prilikom izjavila da smo ponosne na ovo priznanje i da se zahvaljujemo ekipi magazina Sensa na prepoznavanju našeg rada na promeni patrijarhalnih obrazaca.

Kampanja „Mogu da neću“ započeta je 2016. godine u okviru preventivnog programa Autonomnog ženskog centra, a usmerena je na mlade, pre svega devojke, sa ciljem osvešćivanja i sprečavanja različitih vidova nasilja prema ženama u partnerskim odnosima. U okviru preventivnih aktivnosti održale smo trodnevne vršnjačke radionice za preko 1000 mladih u srednjim školama i na fakultetima, kao i veći broj kraćih radionica tokom kojih smo otvoreno razgovarale o rodnim ulogama i partnerskim vezama mladih, kao i o problemu seksualnog uznemiravanja.

U poslednje vreme posebno smo fokusirane na problem digitalnog nasilja u partnerskim vezama, a na ovom linku možete pogledati Nechupediu - mini enciklopediju pojmova o digitalnom nasilju i druge sadržaje na ovu temu. Ovu temu obrađujemo zajedno sa partnerkama iz Španije, Hrvatske i Mađarske, gde je kampanja „Mogu da neću“ takođe zaživela!

Veliku pažnju usmerile smo na društvene mreže kao prostor gde se mladi najviše nalaze, te vas pozivamo da zapratite našu Facebook i Instagram stranicu.