azc
zuc

Stop ubijanju žena!

Saopštenje povodom Međunarodnog dana borbe protiv femicida

Autonomni ženski centar i Žene u crnom iz Beograda uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića (BiH), Nene - Grupe za mir i prava žena iz Leskovca, Žene Polimlja iz Prijepolja, Bonafide iz Pljevlja (CG), SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja iz Vlasotinca, organizuju uličnu akciju, u crnini i ćutanju, 6. decembra 2021. godine od 13h do 14h, na Trgu Republike, pod imenom „Stop ubijanju žena“.

Obeležavanjem 6. decembra, simbolično se sećamo žrtava Montrealskog masakra,[1] ali i svih žena koje su muškarci ubili samo zbog toga što su žene, one čija imena su poznata javnosti, ali i one čija imena možda nikada nećemo saznati. Pozivamo institucije na odgovornost i tražimo da se istraži zašto institucionalni sistem nema kapaciteta da identifikuje nasilje koje može rezultirati smrtnim ishodom i spreči ubistva žena, kao i da se ustanovi da li je bilo učinjenih propusta u postupanju po prijavama koje su prethodile femicidima i sankcionišu odgovorni.

stop ubijanju zena

Tokom 2020. godine na svakih 11 minuta u svetu je jedna žena ubijena od strane partnera ili člana porodice. Tokom prethodne decenije u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 350, a od početka godine partneri ili članovi porodice ubili su najmanje 16 žena. Zabeleženo je još 16 pokušaja femicida. Osim borbe sa pandemijom, ovu godinu obeležio je i niz prijava za seksualno nasilje u kojima su osumnjičeni bili poznate ličnosti, javni funkcioneri, profesori i drugi, a u kojima žrtve nisu u dovoljnoj meri dobile podršku institucija, ali ni stručne i opšte javnosti. Uzori i modeli koje promovišu pojedini mediji sa nacionalnom frekvencijom ne doprinose suzbijanju stereotipa o nasilju  budući da daju prostor nasilnicima da relativizuju nasilje koje su činili i javno „blate“ žrtve, dok se s druge strane stvara slika kako su žrtve svojim ponašanjem i izgledom izazvale nasilje. Nekažnjivost, okrivljavanje i zastrašivanje žrtvi, podrivanje njihovog kredibiliteta, te promovisanje nasilnika i nasilja, ne mogu doprineti ni smanjenju nasilja prema ženama, ni sprečavanju ubistava žena - koja su najčešće krajnji i najbrutalniji ishod istog. Imajući to u vidu podsećamo da je obaveza države da zaštiti žene od nasilja i ona ne sme ostati deklarativna. Samo blagovremena i adekvatna reakcija, otkrivanje, zaustavljanje i sankcionisanje muškog nasilja prema ženama može sprečiti da čitamo o novim ubistvima žena. Reagujte pre nego što bude kasno!

Organizatorke
Kontakt osobe za medije:
Vedrana Lacmanović, Autonomni ženski centar vedrana@azc.org.rs


[1] 6. decembra 1989. godine, naoružani napadač ubio je 14 studentkinja u prostorijama Politehničkog fakulteta u Montrealu, Kanada, povikavši "Vi ste sve jedna hrpa feministkinja, a ja mrzim feministkinje".