azc sAutonomni ženski centar upućuje najiskrenije saučešće porodici i prijateljima mlade influenserke Kristine Kike Đukić. Kao organizacija koja se bavi zaštitom ženskih ljudskih prava i žena od nasilja, duboko smo potrešene vešću da je, kako mediji navode, dvadesetjednogodišnja Kika izvršila samoubistvo nakon dugogodišnjeg trpljenja nasilja u digitalnom prostoru.

Podsećamo javnost da je svaka druga devojka srednjoškolskog uzrasta doživela neki vid seksualnog komentarisanja online, kao i da je najčešći osećaj koji digitalno nasilje budi kod mladih devojaka osećaj straha i bespomoćnosti (Mogu da neću, 2020[1]).

U ovom slučaju svi smo zakazali – kao pojedinci, kao društvo, kao institucije. Nasilje koje je ova mlada žena preživljavala odvijalo se javno, svima pred očima, a ipak nismo uradili dovoljno da ga zaustavimo i da Kristini pružimo mogućnost zaceljenja. Ne možemo da znamo da li je digitalno nasilje neposredno uticalo na ovakvu njenu odluku, ali smo sigurne da je značajno uticalo na njeno psiho-fizičko zdravlje.

Sada ostaje da pružimo podršku drugim mladim devojkama, mnogima koje su pratile i volele Kiku i mnogima koje su jednako izložene kao i ona. Neophodno je da im jačamo samopoštovanje, da ih podsećamo da vrede i da zaslužuju život bez nasilja. Takođe moramo da razgovaramo sa dečacima i momcima, da uvide neprihvatljivost komentarisanja fotografija devojaka uvredljivim i omalovažavajućim rečima i aluzijama na seksualno nasilje.

Tražimo od institucija da procene odgovornost Bogdana Ilića (Bake Praseta) koji je govorom mržnje usmerenim prema Kristini kao ženi podsticao na isti i svoje armije pratilaca, većinom maloletnih.

Istovremeno, podsećamo sve obrazovne i zdravstvene institucije, centre za socijalni rad, policiju, tužilaštvo i medije da se na digitalno nasilje mora reagovati i da ono mora biti sankcionisano. Odgovornost je svih nas da ne dozvolimo da se više nijedna devojčica ili devojka ne oseća onako kako se Kika osećala.

Autonomni ženski centar
Telefon: 011.26.87.190
Email: dobre_prakse@azc.org.rs


[1] https://mogudanecu.rs/nechupedia/nechuteka/