Regionalne aktivistkinje i članice nevladinih organizacija iz preko 40 organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore su u ponedeljak 17. januara pozvale institucije koje su odgovorne za sprečavanje i suzbijanje svih oblika nasilja prema ženama i devojčicama da od 2022. rade svoj posao odgovorno i savesno i da zaštite preživele, hitno postupaju i adekvatno kazne počinioce jer SVAKI MINUT JE VAŽAN!

U okviru zajedničke akcije u tri drzave, u pet gradova, postavljen je pešcani sat ispred institucija kojima ovom akcijom poručujemo da neodgovorno rade svoj posao. Skulptura ima za cilj da služi kao simbolički podsetnik i opomena da su institucije kojima se obraćaju žene odgovorne za živote žena, a da ženama ističe vreme.

Lokacije na kojima smo postavlile skulpture su:

  • Beograd Ispred Tužilaštva - Lokacija, Katanićeva 15 gde su podeljeni i stikeri sa istim motivom
  • Vranje ispred Tužilaštva u Kralja Stefana Prvovenčanog 1, gde su podeljeni i stikeri sa istim motivom
  • Sarajevo ispred Parlamentarne skupštine BiH, na Trgu Bosne i Hercegovine 1
  • Podgorica ispred vrhovnog državnog Tužilaštva u ulici Slobode, gde su podeljeni i stikeri sa istim motivom
  • Nikšić ispred Centra za bezbjednost u ulici Ivana Milutinovića 6,

dok smo u Vlasotincu, Nišu, Kotoru, Banja Luci i Mostaru podelile stikere sa istom porukom.

U 2021. godini, prema podacima prikupljenim iz medija, u Bosni i Hercegovini je ubijeno 9 žena,dok je u Srbiji ubijeno 20, a u Crnoj Gori su ubijene 2 žene. Svedokinje smo da je prethodna godina bila godina kada su žene progovorile o nasilju koje trpe. U januaru je slučaj zlostavljanja učenica iz prestižne škole Miroslava Aleksića pokrenuo regionalnu lavinu anonimnih ispovesti pod #NisamTražila koji nam je ukazao na rasprostranjenost seksualnog nasilja nad ženama u neslućenim razmerama. U februaru su žene progovorile o ginekološko-akušerskom nasilju i načinu na koji smo tretirane u medicinskim ustanovama, dok je mart bio obeležen otkrivanjima Telegram grupa i nedozvoljenom deljenju privatnih fotografija, za koje se pokazalo da ne postoji adekvatan pravni odgovor. U aprilu je slučaj Palma otvorio pitanje organizovane seksualne eksploatacije sa elementima trgovine ženama i devojčicama u najvišim državnim vrhovima, dok su u junu ispovjesti bivših polaznica Petnice, prestižnog istraživačkog centra u Srbiji, pokazale da se zlostavljanje žena i djevojčica dešava u svim slojevima društva. Poslednji talas ispovesti pod #NisamPrijavila je došao kao konačno otrežnjenje, jer je javnosti u celom regionu postalo bolno očigledno koliko sistem i institucije nisu tu za žene kada su im najpotrebniji. Žene ne veruju institucijama, a to se može promeniti samo promenom njihovog odnosa prema nama.

Ratifikacijom Istanbulske konvencije, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina su se obavezale da neće učestvovati u bilo kom djelu nasilja nad ženama i da će osigurati da državne vlasti i dužnosnici, tela, institucije i ostali subjekti koji postupaju u ime države deluju u skladu s ovom obavezom. Države imaju obavezu da sa dužnom pažnjom spreče, istraže i kazne nasilje, a žrtvama da osiguraju naknadu štete.

Naš zahtev je da 2022. godina bude godina kad su institucije svojim radom zaslužile poverenje žena jer su im verovale, zaštitile ih, sprečile ponavljanje nasilja i adekvatno kaznile počinioce.

Fotografije
Banja Luka
Beograd
Mostar
Nikšić
Niš
Podgorica
Sarajevo
Vranje