azcKonzorcijum organizacija koji čine Autonomni ženski centar, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava uputio je pismo ser Stjuartu Piču, specijalnom izaslaniku britanskog premijera za Zapadni Balkan. „Ono što mi, kao mirovne i ženske organizacije, smatramo posebno važnim jeste zaduženje da nastavite rad na poboljšanju rodne ravnopravnosti i primeni Inicijative preveniranja seksualnog nasilja u konfliktima (Preventing Sexual Violence in Conflict Initiative, PSVI), koje je deo vašeg portfolija. U svetlu mnogih dostignuća postignutih kroz pomenutu Inicijativu, želele bismo da skrenemo vašu pažnju na činjenicu da Republika Srbija još uvek ne prepoznaje preživele seksualno nasilje u ratu kao civilne žrtve rata“ - navodi se u pismu.

Pored zakonskih prepreka, konzorcijum je takođe podsetio ser Piča na činjenicu da je Srbija istovremeno jedina država u regionu koja nije sprovela dubinsko istraživanje koje bi nam ukazalo na broj i specifične potrebe žena i muškaraca koji žive u Srbiji, a koji su preživeli seksualno nasilje tokom rata.

„Za nas je ovo pitanje od velike važnosti i bile bismo vam zahvalne ukoliko biste doprineli promenama u ovoj oblasti tokom svog mandata“, završne su reči upućenog pisma.

Celokupno pismo dostupno je na engleskom jeziku na ovom linku.