REPUBLIČKOM JAVNOM TUŽILAŠTVU

Republičkoj javnoj tužiteljki, gospođi Dolovac

U Beogradu, 18.4.2022.

 OTVORENO PISMO

Poštovana gospođo Dolovac,

Autonomni ženski centar Vam se obraća sa molbom za ispitivanje postojanja osnova za pokretanje postupaka po članu 184. Krivičnog zakonika Republike Srbije - Posredovanje u vršenju prostitucije protiv medija koji reklamiraju prostituciju.

Naime, proteklih nekoliko nedelja svedočimo sve češćem govoru u javnosti na temu prostitucije, a mediji kao sagovornike pozivaju i lica koja su osuđena za posredovanje u vršenju prostitucije, odnosno lica koja su aktuelno optužena i za ovo i za krivično delo Trgovina ljudima, i čiji postupci su još uvek u toku[1]. Podsećamo i da je krajem prošle godine Mihailo Maksimović, koji je pravnosnažnom presudom osuđen za posredovanje u vršenju prostitucije, izdao knjigu „Mnoga lica Marije Magdalene“[2], koja je i dalje dostupna u knjižarama i na trafikama širom države. Istovremeno, u medijima se objavljuju imena žena koje se odaju prostituciji, kao i njihovi ’katalozi’[3], uz spekulisanje o cenama seksualnih usluga.

Imajući u vidu da je, prema pomenutom članu Krivičnog zakonika, zabranjeno i propagiranje ili reklamiranje prostitucije putem sredstava javnog informisanja, to vas ovim putem molimo da naložite nadležnim tužilaštvima pokretanje istražnih postupaka kako bi se utvrdilo da li u gore navedenim postupanjima ima elemenata krivičnog/ih dela.

U nadi da ćete razumeti našu zabrinutost i obavestiti nas o Vašoj odluci,

S poštovanjem,

za Autonomni ženski centar

Vedrana Lacmanović, zakonska zastupnica

 

[1] Prilažemo dokaze ka nekim od emisija i tekstova:

[2] Promo tekst o knjizi Mihaila Maksimovića dostupan je na vebsajtu Kurira: https://www.kurir.rs/stars/3812901/knjiga-najpoznatijeg-balkanskog-makroa-mihaila-maksimovica-mnoga-lica-marije-magdalene-na-kioscima-od-21-novembra. Objavljeno 20.11.2021. Poslednji put pristupljeno 15.4.2022.

[3] PROCURIO KATALOG DEVOJAKA KOJE PODVODI PEVAČICA! Ovo su prostitutke čiji je makro Dušica Grabović! (FOTO): https://www.kurir.rs/stars/3909405/dusica-grabovic-prostitucija-katalog. Objavljeno 8.4.2022. Poslednji put pristupljeno 15.4.2022.