azcVikend za nama obeležila su ubistva dve žene, jedne u Futogu, gde je nasilje bilo prijavljeno neposredno pre ubistva, i druge u Zemunu, gde nije bilo ranijih prijava nasilja, iako su postojale indicije da ono postoji. Na osnovu medijskih izveštaja i saznanja Autonomnog ženskog centra u Srbiji su od početka godine ubijene najmanje 22 žene (od toga 16 u porodično-partnerskom kontekstu). Ova dva slučaja po ko zna koji put nas vraćaju na pitanje blagovremene i adekvatne procene rizika, te primene mera koje su dovoljne da rizke u potpunosti uklone i spreče smrtne ishode.

Tražimo da nadležna Ministarstva i nezavisne institucije ispitaju postupanje svih nadležnih službi i profesionalaca koji su postupali po prijavi koja je prethodila ubistvu žene u Futogu. Zahtevamo odgovore na pitanja: Da li je izvršena procena bezbednosnih rizika? Koji stepen rizika je ustanovljen i koje mere su preduzete u cilju uklanjanja istog? Očekujemo da javnost bude obaveštena o ishodima ovih postupaka, kao i da se odgovorni sankcionišu (ukoliko se utvrdi da je bilo učinjenih propusta).

Na osnovu informacija iz medija u Zemunu navodno nije bilo prethodnih prijava nadležnim institucijama - i možda mentalne bolesti, promene u ponašanju i zloupotreba psihoaktivnih supstanci o kome svedoči okruženje učinoca i žrtve, nisu bili dovoljni da se prepozna potencijalna opasnost i spreče smrtni ishodi. Ipak, to ne možemo reći za slučaj iz Futoga gde je ubistvu neposredno prethodila prijava policiji i gde je učinilac i pred policijskim službenicima pretio i rekao da će ubiti žrtvu[1], a policija nakon pozivanja Hitne pomoći napustila lice mesta.  

Podsećamo da je postavljanje bezbednosti žrtve kao prioriteta i fokusa osnovni princip na kome je zasnovano sprečavanje i suzbijanje nasilja prema ženama, kao i da je i u prvom GREVIO izveštaju za Srbiju ukazano na važnost sankcionisanja netačne procene rizika (od strane policije) naročito u slučajevima u kojima je nasilnik ubio žrtvu[2]. Uviđajući ovo kao kontinuiran i konstantan problem, podsećamo državu da je obavezna da neodložno interveniše i radi na njegovom rešavanju, kao i da ne sme ostaviti žrtve bez adekvatne specijalizovane zaštite i podrške. Reagujte pre zločina, ne posle!

Za Autonomni ženski centar Vedrana Lacmanović vedrana@azc.org.rs 


[1] „Pred policajcima je rekao da će je ubiti“: Neutešan sin ubijene žene u Futogu, 23.7.2022. Nova.rs

[2] GREVIO’s (Baseline) Evaluation Report on legislative and other measures giving effect to the provisions of the Council of Europe Convention on Preventing and Combating Violence against Women and Domestic Violence (Istanbul Convention)