strucni sastanak 11 4 2023 01

Autonomni ženski centar je 11. aprila 2023. godine organizovao predstavljanje prvih (tromesečnih) rezultata primene modela posredovanja u zapošljavanju žena/žrtava nasilja u porodici u Beogradu, s ciljem da se ova praksa proširi na grupe za koordinaciju i saradnju po celoj Srbiji.

Model nastao kao inicijativa Drugog osnovnog javnog tužilaštva (II OJT), koji je pokrenula zamenica javnog tužioca Milica Ljubičić, krajem 2022. godine predstavljen je nadležnim institucijama u svih 17 beogradskih opština. Potom je koordinatorka za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu (VJT), zamenica javnog tužioca Gorjana Mirčić Čaluković organizovala obuku za predstavnike svih šest osnovnih javnih tužilaštava, a izrađene su i pisane smernice za organizovanje sastanaka, planiranje mera, praćenje postignutih rezultata, sa primerima zapisnika i evidencija o aktivnostima posredovanja u zapošljavanju za žrtve nasilja u porodici.

Prvi rezultati sastanaka koji se redovno mesečno održavaju od januara 2023. u svim grupama za kordinaciuju i saradnju na teritoriji Grada Beograda mogu poslužiti kao primer dobre prakse širom Srbije, ali i kao model za uključivanje svih relevantnih aktera u sve oblike podrške žrtvama nasilja, u skladu sa odredbama čl. 4 Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kao i sa čl. 12, 25 i 26. Zakona.

Na početku sastanka pozdravnu reč ispred AŽC imala je Anja Zečević, koja je istakla razlog za organizovanje ovog sastanka i koja se zahvalila svim učesnicima/-ama u prostoru i onima koji/-e prate sastanak preko zoom aplikacije. Ona je informisala i to da je AŽC uspostavio novu uslugu ekonomskog informisanja i osnaživanja žena, a zahvalila se i donatorima koji podržavaju usluge podrške ženama sa isksutvom nasilja, u ovom slučaju АVON Foundation Fund, L’Oreal Fund For Women i Fondacija Kvinna till Kvinna.

O rezultatima primene modela posredovanja u zapošljavanju žrtava nasilja u porodici, izazovima i mogućnosti, govorile su Gorjana Mirčić Čaluković, koordinatorka za rodno zasnovano nasilje u VJT u Beogradu, Milica Ljubičić, zamenica javnog tužioca u II OJT u Beogradu, Željka Zelenović Vuković iz NZS - filijala Beograd i Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Sastanak je moderirala Jovana Markulić iz AŽC.

strucni sastanak 11 4 2023 02

Posle izlaganja sledila su pitanja i diskusija. Na sastanku u prostoru prisustvovalo je 27, a onlajn je sastanak pratilo 37 osoba.

Belešku sa sastanka možete videti OVDE.

Smernice za posredovanje u zapošljavanju možete preuzeti OVDE.

Informacije za žene sa iskustvom nasilja možete pogledati OVDE.

Snimak stručnog sastanka možete pogledati ovde: