azc
zuc

Zaustavimo ubijanje žena!
Podržimo žene koje žive u nasilju da se obrate ženskim organizacijama koje pružaju pomoć i podršku!

Trg Republike
sreda, 6. decembar 2023. godine, od 12h do 13h

Autonomni ženski centar i Dah teatar iz Beograda, uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića, organizuju uličnu akciju u sredu 6. decembra 2023. godine od 12h do 13h, na Trgu Republike, kako bi pozvali sve građanke i građane koji poznaju žene koje žive u nasilju da ih ohrabre da se jave ženskim organizacijama koje pružaju pomoć i podršku.

Danas je u Srbiji preminula žena na koju je dana 13. novembra 2023.g., u momentu kada je krenula na posao, pucao njen vanbračni partner. Ona je 28 žrtva femicida u Srbiji u 2023.g., i deveta koja je ubijena vatrenim oružjem. U istom broju slućajeva žene su ubijene nožem, pretučene/zadavljene u sedam slučajeva, a u po jednom slučaju ubijene su čekićem (macolom), drvenom motkom i sekirom.

Kao i prethodnih godina, i dalje su žene starije 46 godina u većem riziku da budu ubijene (njih 20), ne samo u porodično-partnerskom odnosu, nego i kao posledica pokušaja silovanja u kome je žena pružala otpor.

Podaci iznova potvrđuju da žene u Srbiji ubijaju njihovi sadašnji i bivši supružnici i partneri (u 20 slučajeva), sinovi (2), očuh i pastorak, sa kojima su živele u istom domaćinstvu (u 17 slučajeva). Ubistva dve mlade žene su se desila u kratkom vremenskom roku nakon što su napustile nasilne partnere, zbog čega iznova podsećamo da je za ženu najopasniji momenat da bude ubijena onaj kada saoštava svoju odluku nasilnom partneru da će da ga napusti ili prijavi, odnosno nakon što ga je napustila. Jedna žena je pretučena od strane svog vanbračnog supruga i njegova dva brata, a u dva slučaja učinioci nasilja su ubili dve žene, pa sebe. 10 ubica žena je nakon ubistva/ubistava izvršilo samoubistvo, a jedan je pokušao.

Okolnosti u kojima je u 2023.g. ubijeno 25 žena, dve devojčice i jedna trans devojka, a da se u samo četiri slučaja može sa sigurnošču tvrditi da je nasilje bilo ranije prijavljivano, govore o tome da su žene u Srbiji izgubile poverenje da će ih institucije zaštititi.

Stoga, zabrinute zbog ovako velikog broja ubijenih žena koje nikada nisu prijavljivale nasilje, iako se iz novinskih članaka moglo pročitati da su primarna porodica i prijatelji ubijene žene godinama unazad znali da ona doživljava ili je doživljavala nasilje, pozivamo sve građanke i građane koji poznaju žene koje žive u nasilju da ih ohrabre da se jave ženskim organizacijama koje pružaju pomoć i podršku. Životi žena koje žive u nasilju mogu biti spašeni ako im ukažemo na to šta su rizici od ubistva i teškog povređivanja i ako im pokažemo kako da naprave svoj bezbednosni plan.

Reagujte i podržite žene koje žive u nasilju pre nego što bude kasno!

Kontakt osobe za medije:
Vanja Macanović, Autonomni ženski centar