Komitet za nevladine organizacije (jedan od stalnih komiteta UN Ekonomskog i socijalnog saveta – UN ECOSOC), je na poslednjem zasedanju u maju 2012. odlučio da preporuči dobijanje specijalnog konsulativnog statusa za Autonomni ženski centar. Očekuje se potvrda ove preporuke od strane samog Ekonomskog i socijalnog saveta  na zasedanju krajem jula ove godine.

UN Ekonomski i socijalni savet je osnovan 1946. godine, i bavi pitanjima i izazovima u ekonomskoj, socijalnoj I ekološkoj sferi celog sveta. UN ECOSOC je mesto gde se o svim ovim pitanjima diskutuje i debatuje, i kreiraju preporuke za praktične politike. Ovaj savet ima široku odgovornost za nekih 70% svih ljudskih i finansijskih resursa UN sistema, uključujući i 14 specijalizovanih agencija, 9 “funkcionalnih” komisija, i 5 regionalnih komisija.

Konsultativni status pruža nevladinim organizacijama pristup ne samo u ECOSOC, već i njegovim mnogobrojnim telima, različitim mehanizmima Ujedinjenih nacija  za ljudska prava, ad hoc procesima za različita pitanja, kao i specijalnim dešavanjima koje organizuje Predsednik Generalne Skupštine.