pamtimo srebrenica

Akcija “11 jul Dan sećanja na genocid u Srebrenici – Proglasite”
park ispred Predsedništva Srbije
četvrtak, 11. jun od 12.00 do 13.00

  • Predaja otvorenog pisma Predsedniku Vlade Republike Srbije i Narodnoj Skupštini Republike Srbije „11 jul Dan sećanja na genocid u Srebrenici – Proglasite!“ (10:00 – 11:30). Inicijativu su potpisali Žene u Crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Savez antifašista Srbije;
  • Stajanje u crnini i ćutanju aktivistkinja i aktivista potpisnika/ca inicijative i drugih NVO – park ispred Predsedništva Srbije (početak u 12:00);
  • Pogledaj se Srbijo! 20 godina – 20 ogledala - scenska akcija Žena u crnom, Dah teatra, Autonomnog ženskog centra i Rekonstrukcija Ženski fond;
  • Javno čitanje otvorenog pisma11 jul Dan sećanja na genocid u Srebrenici – Proglasite!
  • Uručenje otvorenog pisma Predsedniku Republike Srbije (na pisarnici).

Zahtevamo da se 11 jul 1995 godine, kada je počinjen najveći zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata, proglasi za Dan sećanja na genocid u Srebrenici. Tada su oružane formacije Republike Srpske na čelu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem i uz podršku režima S. Miloševića ubile 8372 osobe bošnjačke nacionalnosti. Javno priznanje i prihvatanje činjenica o genocidu u Srebrenici je naš dug prema žrtvama i preživelim genocida. 

Ravnodušnost prema patnjama žrtava genocida u Srebrenici nije samo negiranje njihovog, već i našeg ljudskog dostojanstva.

Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici!

Žene u crnom
Beograd, jun 2015.

Značaj akcije

Ove godine se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici -  najvećeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata.

Oružane formacije Republike Srpske na čelu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem su 11 jula 1995 godine okupirale Srebrenicu, zaštićenu zonu UN-a. Režim S. Miloševića pružio im je celokupnu vojnu, logističku, finansijsku i političku pomoć. Prema zvaničnim podacima ubijeno je 8372 osoba bošnjačke nacionalnosti, dok porodice potražuju oko 10.000 ljudi.

Žene u crnom ove godine, svakog 11. dana u mesecu, organizuju mirovne akcije da bismo izrazili saosećanje, solidarnost i odgovornost prema žrtvama genocida u Srebrenici i upozorili da u javnosti preovladava negiranje, poricanje i minimiziranje genocida u Srebrenici.

Zahtevamo da se 11. juli proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici, kao što je u Rezoluciji predložio Evropski parlament (2009). Ovo je neophodan uslov da bi u društvu i državi došlo do javnog priznanja i prihvatanja činjenica o zločinu koji je počinjen  “u naše ime”. To je naš dug prema žrtvama i preživelima genocida. Ravnodušnost prema patnjama žrtava genocida nije samo negiranje njihovog, već i našeg ljudskog dostojanstva.

Sve akcije Žena u crnom ove godine odvijaju se pod zajedničkim nazivom

20 godina od genocida u Srebrenici – Pamtimo“.

Neke od aktivnosti su organizovane zajedno sa kulturnim društvima u Srbiji i simultano sa mirovnim organizacijama iz Sarajeva, drugih gradova Bosne I Hercegovine i iz Kotora (Crna Gora).