rsz osmi mart 2016

Ove godine 8. mart je obeležen sloganom „Za radna prava žena i socijalnu pravdu“, a na ulicama Beograda bilo je više stotina građanki i građana.

Marš je otpočeo okupljanjem na Trgu Republike, a kolona se kretala do Slavije, odnosno do spomenika Dimitriju Tucoviću, gde se zaustavila „u znak protesta zbog najavljenog izmeštanja socijaliste i antimilitariste sa trga i iz istorije“, a zatim se nastavio do prostorija Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Ove godine, kroz saopštenje su pozvane sve građanke i svi građani da izađu na ulice za javnu, jasnu i glasnu solidarnost sa obespravljenim ljudima, za nenasilno suprotstavljanje svim vidovima eksploatacije – pre svega klasne i rodne, ali i svake druge, za pobunu protiv nacionalizma, militarizma, rasizma, ksenofobije, homofobije, fašizma, za neprihvatanje podaničkog položaja nametnutog od strane režima, crkve, partije, armije.

Transparenti koji su nošeni ukazivali su na različitost i solidarnost okupljenih grupa, „Zajedno smo jake“, „Kad za nas Romkinje bolje sutra počinje?“, „Feminizam je naš izbor“, „I lezbejka i radnica, dosta mi je nadnica“, „Bez boga, bez gospodara“, „Hoću platu, a ne ratu i kamatu“, „Izuću svaku čizmu koja me tlači“ i mnoge druge.

Kao i svake godine, marš je predvodila grupa muzičarki, bubnjarki i saksofonistkinja, koje su, uz kargo bajk sa ozvučenjem koji je prošle godine napravljen sa namerom da služi ženskim protestima, značajno podizale atmosferu i činile ženske glasove jačim!

Marš je organizovan od strane Mreže Žene protiv nasilja, Romske ženske mreža, Mreže Žena u crnom Srbije i Rekonstrukcije Ženski fond.

Na ovom videu možete pogledati najavu osmomartovskog marša u emisiji Matine na televiziji KCN.


Fotografije: Mreža Žene protiv nasilja i Lazara Marinković
  • rsz_osmi_mart_2016_1
  • rsz_osmi_mart_2016_2
  • rsz_osmi_mart_2016_3
  • rsz_osmi_mart_2016_4