zenska misija pocinje

Tokom protekla četiri dana, od  28. do 31. maja, uspešno je završen trening za vršnjačke edukatorke na temu rodno zasnovanog nasilja. Učesnice iz devet gradova bile su u mogućnosti da nauče o rodno zasnovanom nasilju, pojmovima pol i rod, diskriminaciji i moći, ali takođe i da steknu veštine vođenja radionica. Trening su vodile predstavnice Autonomnog ženskog centra i Grupe Most.

Treningu je prisustvovalo 22 učesnice iz deset ženskih organizacija iz Srbije. Prva dva dana bila su posvećena preispitivanju stereotipa i predrasuda u vezi sa nasiljem i marginalizovanim društvenim grupama. Kroz seriju interaktivnih radionica i grupnog rada savladale su teorijske koncepte, ali i učile da postavljaju granice, aktivno slušaju i prepoznaju sopstvene snage u društvu koje toleriše nasilje. Druga dva dana radile su na učenju i savladavanju efikasnih tehnika radioničarskog rada i izgradnji ličnog radioničarskog pristupa.

„Ženski prostori su za mene uvek mesta gde dobijam neverovatnu energiju. Tema nasilja je jako važna i drago mi je da sam pohađala ovaj trening“, rekla je jedna od učesnica, dok je druga dodala da oseća da „ženska misija počinje“!

Projekat „Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje“ se sprovodi uz finansijsku podršku Fonda Ujedinjenih nacija za suzbijanje nasilja prema ženama (UNTF) i za cilj ima da doprinese povećanju bezbednosti mladih devojaka u srednjim školama i na fakultetima u Srbiji od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Više o projektu pročitajte na ovom linku.

Fotografije:

  • zenska-misija-pocinje_01
  • zenska-misija-pocinje_02
  • zenska-misija-pocinje_03
  • zenska-misija-pocinje_04
  • zenska-misija-pocinje_05
  • zenska-misija-pocinje_06