n1 tanja ignjatovic

Povodom ubistva u Žitištu, na televiziji N1 gostovale su predstavnice Autonomnog ženskog centra gde su govorile o propustima institucija i potrebi medija i zajednice da ubicu okarakterišu kao „mirnog i povučenog“.

Advokatica Vanja Macanović rekla je da institucije kojima se nasilje prijavi imaju obavezu da sa ženom naprave sigurnosni plan i upozore je na to da je period nakon prijave nasilja po nju veoma rizičan. „Međutim, naše institucije često prenebregavaju pitanje nasilja jer to od profesionalaca zahteva da rade veći posao. Zato oni često ne žele uopšte da pitaju da li je nasilja bilo.“

O tome da se ljubomora navodi kao motiv ovog ubistva, Tanja Ignjatović, psihološkinja, govori: „To je jako zbunjujuće za ženu zato što ljubomora i ljubav bivaju pomešani i žena ne može da napravi granicu. To u početku veze počinje ograničenjima partnerke, koja ne moraju da budu oštra“. Ona navodi da se razne aktivnosti izolacije i kontrole koje se na početku ne prepoznaju, polako šire na sve aspekte života. „Kada žena prepozna da to nije ono što želi od života ona počinje da se buni i to je trenutak kada žena saopštava da hoće da napusti muškarca. Tada se pojačava kontrola, nasilnik ne može da dozvoli da ona donese takvu odluku i on donosi odluku u ime nje, što se nekada završi i samoubistvom“, navodi Ignjatović.

Ceo prilog dostupan je na ovom linku.