zorana mihailovic potpis 1

Današnjim potpisom na Trgu republike, potpredsednica Vlade RS, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, podržala je peticiju za proglašenje 18. maja Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. Ona je rekla da je proglašenje ovog dana jedan od načina da pošaljemo poruku i apelujemo na to da ubijanje žena u partnerskom ili porodičnom kontekstu mora da prestane. Odgovarajući na pitanja medija u vezi sa najavljenim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, Mihajlović je navela da, „ukoliko je moguće i potrebno, taj zakon treba učiniti boljim“.

Bobana Macanović iz Autonomnog ženskog centra je rekla da nacrt zakona koji je već dospeo pred skupštinske poslanike i poslanice nezadovoljavajući, pre svega zbog toga što nije uključio sankcije za individualnu odgovornost zaposlenih u institucijama koji ne reaguju adekvatno ili uopšte na prijave nasilja od strane žena, ali i zbog toga što predlaže jedan od najkomplikovanijih sistema hitnih mera koji, kako kaže, sumnja da će biti primenjiv u praksi.

Mihajlović je navela da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost nije bilo član radne grupe za izradu tog zakona, ali da je u javnoj raspravi dalo svoje stavove, kao i da se nada da će Ženska parlamentarna mreža učiniti zakon boljim.

Pored potpredsednice Vlade, peticiju su na Trgu republike podržali i brojni građani i građanke.

zorana mihailovic potpis 2
Fotografije: Marija Janković