AZC poruka

Mi, žene, aktivistkinje, feministkinje iz Srbije, solidarno sa sestrama iz SAD-a, izlazimo na ulice jer ne želimo da budemo neme svedokinje vremena u kome se novi predsednik vodeće svetske sile priprema da primeni nasilno seksističku, ženomrzačku, homofobnu, ksenofobnu, rasističku ideologiju koju je zastupao tokom čitave kampanje. Suočene sa ovim signalima poslatim svim ženama i muškarcima progresivnih stavova širom sveta, organizujemo Ženski marš protiv fašizma u Beogradu!

Mesto okupljanja:  Pionirski park (preko puta Narodne skupštine)

Mesto završetka protesta:  plato ispred Hrama Svetog Save

Trasa:  Polazak iz Pionirskog parka kroz Kneza Miloša do Vlade, zatim Nemanjinom do Slavije, potom Bulevarom Oslobođenja do Hrama Svetog Save[1]

Vreme okupljanja: 11:45h (polazak u 12h)

Maksimalno trajanje protesta: 2h

mars zena 1

mars zena 3Verujemo da je naše mesto 21. januara 2017. godine na ulici, kao i svakog drugog dana u godini! Solidarno sa feministkinjama u SAD-u, kao što smo izlazile na ulicu solidarne sa ženama Kurdistana, Iraka, Palestine, Kosova, Bosne i Hercegovine, Francuske i mnogih drugih...

Solidarno sa ženama, jer se naš glas nikad ne čuje dovoljno, solidarno među sobom, a protiv desnih politika mržnje koje će dolaskom novog predsednika SAD na vlast, predviđanja kažu, snažno jačati, ne samo u svetu nego i u Srbiji. To smo već videle!

Ne možemo ćutati dok se muške države i crkve u celom svetu dogovaraju oko prava na žensko telo. Abortus je osnovno žensko pravo i zato će marš predvoditi poruke otpora desnoj politici koja svuda u svetu najpre napada ženska, a potom i prava svih drugih grupa sa manje moći.

Pozivamo LGBT organizacije, romske grupe, zaposlene u medijima, sindikate, radnice i radnike, sve druge obespravljene ljude da nam se pridruže i zajedno sa nama pruže otpor politikama mržnje i marširaju za ljudske slobode, želje, prava i dostojanstvo.

Više o događaju dostupno na Facebook stranici ovde.

Za isti dan je najavljeno 616 marševa u svim državama SAD-a i u više od 50 država širom sveta, a ovaj broj se iz dana u dan povećava![2]

radionica


[1] Po završetku marša, ispred Hrama Svetog Save, okupljenima će se obratiti organizatorke Ženskog marša protiv fašizma.
[2] Više informacija o sestrinskim marševima u svetu dostupno ovde https://www.womensmarch.com/sister-marches/