POVODOM REAKCIJE DIREKTORKE KANCELARIJE ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA NA SLUČAJ MARIJE I SINIŠE MALI:
Komentarima o slučaju Marija i Siniša Mali, direktno se stavljajući na stranu gradonačelnika Beograda, a unapred optužujući njegovu bivšu suprugu – direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović, pokazala je da uopšte ne uzima u obzir da je onaj ko ima političku moć spreman i da je zloupotrebi. Podsećamo je da je disbalans moći osnova svake diskriminacije i kršenja ljudskih prava i upozoravamo da bi, zbog nepoznavanja ove tematike, možda trebalo da se bavi nekim drugim poslom.

U intervjuu datom televiziji N1 17.februara 2017.godine, a govoreći o slučaju ekspresne sudske odluke o dodeljivanju starateljstva nad decom ocu (gradonačelniku) a ne majci, Paunovićeva je pokazala da ne razume suštinu diskriminacije kao i potencijalne zloupotrebe moći, iako u ovom slučaju ima indicija da se baš o tome radi. Suprotno njenom stavu „da su i drugi gubili starateljstvo a nisu se obraćali na ovaj način niti tražili zaštitu javnosti“, ovde se ne radi o „običnim“ građanima, već o gradonačelniku Beograda koji ima veliku javnu, političku, društvenu i ekonomsku moć, što mu daje mogućnost da je zloupotrebi i u privatnoj sferi. Naprotiv, ona politizuje ovaj slučaj izbegavajući da o njemu govori profesionalno, usmeravajući ga na referentne državne organe, pored Ministartva rada, zapošljavanja i socijalne politike, i na Zaštitnika građana i Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti.

Dalje, i njeno pitanje („Koliko je funkcionalan roditelj koji u ovoj meri svoju decu eskponira javnosti“) je zamena teza i zloupotreba sopstvene pozicije. Ona zna da je otac te dece već dovoljno javno eksponiran u vezi sa brojnim sumnjama i opružbama za koruptivne i nezakonite radnje, mnogo pre nego što se njegova bivša supruga obratila medijima. Činjenica da su mu deca poverena na brigu i vaspitanje potvrđuje da to nije bila osnova procene njegove roditeljske funkcionalnosti. Ili da krenemo korak dalje i pitamo: Ko je ovde nefunkcionalan – roditelj ili država?

Na kraju, moramo da se zapitamo - ako ne može da razume očaj nekoga ko pokušava da ostvari svoja prava, dok mu sa druge strane stoji onaj ko ima neuporedivo više moći, pitanje je da li Suzana Paunović treba da bude na čelu Kancelarije za ljudska i manjinska prava.