Deset ženskih organizacija civilnog društva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, koje se bave pružanjem podrške ženama koje su preživele nasilje, uputilo je pismo podrške profesoru Robertu Geffneru – američkom kliničkom psihologu, sa 40 godina iskustva u oblasti porodičnog nasilja, traume i psihičkog i seksualnog zlostavljanja dece.

Profesor Geffner trenutno je na meti napada organizacija za „prava muškaraca“ i „prava očeva“, koje nastoje da diskredituju njegov profesionalni rad i bezuslovnu posvećenost dobrobiti dece u situaciji nasilja. I u našem regionu došlo je do zabrinjavajućeg porasta organizovanih pokreta koji se zalažu za „prava očeva“ i „prava muškaraca“. Uznemirene smo slučajevima u kojima se čini da ovi pokreti potkopavaju osnovno ljudsko pravo žena i dece da žive bez nasilja i zlostavljanja.

Verujemo da je rad profesora Geffnera zasnovan na principima koji daju prioritet bezbednosti i dobrobiti žena i dece. Razočaravajuće je da su organizovani napadi, zasnovani na pretpostavkama i usmereni protiv prava žena i dece, doveli do pravnih radnji koje skreću fokus i energiju sa preko potrebnog rada u ovim oblastima.

Smatramo da je ključno postaviti dobrobit dece kao prioritet u svakoj diskusiji oko porodične dinamike i nasilja u porodici i pohvaliti napore da se osigura da se prava žena i dece poštuju i štite. Stoga je u oblasti nasilja u porodici, zlostavljanja i seksualnog nasilja nad decom potrebno uzeti u obzir mišljenja iskusnih profesionalaca, a ne organizacija za „prava očeva“ oblikovanih konzervativnim ideologijama.

Kompletno pismo podrške profesoru Robertu Geffneru, na engleskom jeziku, možete pročitati OVDE.