azcAutonomni ženski centar dostavio je informaciju nadležnom ministarstvu i strukovnim organima u socijalnoj zaštiti kao i svim centrima za socijalni rad o problematičnoj promociji koncepta „ravnopravno roditeljstvo“, kao i srodnih koncepata „otuđenje od roditelja“ i „visokokonfliktni razvod“ kroz konferencije, stručne skupove i edukacije za stručne radnike/ce u centrima za socijalni rad, a povodom informacija iz Slovenije.

Ministarstvo za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Republike Slovenije povuklo je status nevladine organizacije od javnog interesa Društvu DOOR (dodeljen februara 2022. godine). Članovi ovog udruženja su uglavnom očevi koji se zalažu za promenu porodičnog zakonodavstva, po kom bi nakon razvoda roditelja dete automatski bilo “ravnopravno (uravnoteženo) poveravano” oboma roditeljima.

U tekstu novinarke TV Slovenija se kao razlog za oduzimanje statusa nevladine organizacije od javnog interesa Društvu DOOR navodi: “Nakon detaljnijeg ispitivanja, ministarstvo je zaključilo da udruženje ne ispunjava uslove za sticanje statusa od javnog interesa. Tačnije, da udruženje ne prevazilazi interes svojih osnivača ili članova i nije opšte korisno”.

Takođe, u tekstu se ukazuje na to da je ovo udruženje od 2021. učestvovalo u programu edukacije socijalnih radnika pri Socijalnoj komori Slovenije, i pored činjenice da je predsednik tog udruženja u proteklom periodu dva puta osuđen na uslovnu kaznu za nasilje u porodici. Nadležno Ministarstvo smatra da je to neprihvatljivo i da ljudi koji su osuđeni za nasilje u porodici ne mogu da podučavaju druge kako da rešavaju nasilje u porodici.

Zašto je ova vest relevantna za Srbiju pročitajte u dopisu koji je AŽC uputio relevantnim akterima u socijalnoj zaštiti u Srbiji.  

Vest iz Slovenije koja je inicirala reakciju AŽC nalazi se OVDE.

Dopis AŽC vidite OVDE.

Dopis koje je Ministarstvo za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Republike Slovenije uputilo centrima za socijalni rad možete videti OVDE.

Neslužbeni prevod dopisa je OVDE.