brza reakcijaKoalicija prEUgovor reaguje na sadržaj ekspozea premijera Miloša Vučevića od 1. maja 2024. godine i nudi preporuke u odabranim ključnim oblastima koje redovno prati u okviru evrointegracija Srbije.

Vučević je svoj kabinet nazvao „Vladom kontinuiteta”. Redovni monitoring koalicije prEUgovor u poslednjih jedanaest godina, međutim, ukazuje da je neophodan potpuni zaokret u pogledu sprovođenja reformi u ključnim oblastima Klastera 1 (Osnove) pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU) - pravosuđe, sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Već redosled oblasti u ekspozeu govori o prioritetima nove Vlade, te se borba protiv kriminala i korupcije našla na samom kraju.

Punopravno članstvo u Evropskoj uniji se ponavlja kao strateški cilj Srbije, ali uz mnogo ograda i kritika na račun EU. Ekspoze se uopšte ne bavi hroničnim problemima u Klasteru 1 niti nudi rešenja ili izmene u pravcu delovanja. Iznose se statistički podaci umesto opisa suštinskih problema. Selektivno se predstavljaju ocene međunarodnih tela u želji da se stanje predstavi boljim nego što jeste.

Tekst reakcije pogledajte OVDE.