3364A woman wears a mask in McLeod Ganj near Dharamshala, India. Photograph: Sajjad Hussain/AFP via Getty Images

"Dok se u gradovima širom sveta sve više uvode mere zabrane kretanja kako bi se sprečilo širenje korona virusa, ogromni napori da se sačuvaju životi su doveli jednu ranjivu grupu u stepen povišene opasnosti. Žene i deca koji žive u nasilju u porodici nemaju izlaz i ne mogu da izbegnu nasilnike sa kojima žive tokom zabrane kretanja, a od Brazila do Nemačke, od Italije do Kine, aktivistkinje ukazuju da već primećuju alarmantno povećan stepen nasilja", navodi se u tekstu objavljenom na portalu The Guardian. Tekst u nastavku prenosimo u celosti.

U provinciji Hubei, u centru mesta izbijanja korona virusa, prijavljivanje porodičnog nasilja je više nego utrostručeno samo u jednom od okruga i tokom izolacije u februaru se njihov broj sa 47 prijavljenih slučajeva iz prethodne povećao na 162 prijavljenih u ovoj godini, rekle su aktivistkinje lokalnim medijima. “Epidemija je izvršila ogroman uticaj na porodično nasilje” izjavio je na veb sajtu  Sixth Tone website, penzionisani policajac Van Fei koji je pokrenuo dobrotvornu kampanju protiv porodičnog nasilja. “Prema našim statistikama, 90% uzroka nasilja u ovom periodu povezano je sa epidemijom COVID-19.”

Ovo je šablon koji se pojavljuje širom sveta. U Brazilu je sklonište koje vodi država već zabeležilo znatno povećanje broja slučajeva koji se pripisuju izolaciji zbog korona virusa, navodi brazilski emiter Globo.

Katalonska regionalna vlada je saopštila da su pozivi na SOS linijama povećani za 20% u prvih nekoliko dana perioda izolacije. Na Kipru slične linije za pružanje pomoći su zabeležile porast od 30%, u prvoj nedelji posle 9. marta, kada je na ostrvu zabeležen prvi slučaj korona virusa. “Bio je to dramatičan rast, koji je samo nastavio da se povećava” rekla je Annita Draka, iz udruženja za prevenciju porodičnog nasilja sa sedištem u Nikoziji, glavnom gradu ostrva. Reč je o 24-časovnom SOS telofonskom pružanju pomoći, a pozivi stižu sve vreme.” Te zabrinjavajuće brojke beleže samo slučajeve u kojima su žene bile u mogućnosti da potraže pomoć. Mnoge od njih ne mogu da pozovu jer se boje da će ih nasilni partneri čuti, ili da će biti sprečene u pokušaju da napuste kuću.

U Italiji su aktivistkinje rekle da je broj poziva na SOS telefonima naglo opao, ali umesto njih počeli su da dobijaju očajničke tekstualne i e-mail poruke. “Jedna poruka je bila od žene koja se zaključala u kupatilu i putem poruke je tražila pomoć” rekla je Lella Palladino iz EVA Cooperativa, aktivističke grupe za prevenciju nasilja nad ženama. “Sigurno je da trenutno vlada preplavljujuće urgentna situacija. Žene su očajnije jer ne mogu da izađu iz kuće”. Palladino je rekla da očekuje “eksplozivni rast” broja prijava porodičnog nasilja nakon što ograničenja u vezi sa zabranom kretanja budu ukinuta.

Mara Bevilaqua, aktivistkinja skloništa the Casa Lucha y Siesta u Rimu, rekla je da su sva skloništa otvorena i da vode računa o ženama koje pokušavaju da ih kontaktiraju na bilo koji način. “Sve smo obezbedile da kanali komunikacije ostanu otvoreni” rekla je. “Naši mobilni telefoni su aktivni sve vreme, a žene takođe mogu da nas kontaktiraju i putem e-maila i Facebooka.”

U Španiji – gde su pravila u vezi sa zabranom kretanja ekstremno striktna, i mnogo ljudi je uhvaćeno u njihovom kršenju – vlada je rekla ženama da neće biti kažnjene u slučaju da napuste dom zbog nasilja koje trpe. Ipak, 19. marta u zemlji je došlo do prvog fatalnog slučaja porodičnog nasilja, od kada je proglašena zabrana kretanja, kada je muškarac ubio suprugu pred njihovom decom u primorskoj proviniciji Valensija.

Povećanje broja zlostavljanja žena i dece je bilo predviđeno kao nus pojava izazvana zabranom kretanja usled korona virusa, rekle su aktivistkinje. Povećanje zlostavljanja je obrazac koji se ponavlja u mnogim vanrednim situacijam, bilo da se radi o sukobu, ekonomskoj krizi, ili za vreme epidemija bolesti, mada pravila koja podrazumevaju karantin predstavljaju izuzetno tešku situaciju.

“To se događa u svim kriznim situacijama”, rekla je Marcy Hersh, senior menadžerka za ljudska prava u Women Deliver. “Ono zbog čega brinemo jeste da što se više povećava stopa nasilja, pristupačnost usluga ženama, odnosno mogućnost žena da pristupe uslugama se smanjuje. Ta situacija predstavlja pravi izazov.”

U mnogim zemljama se pojavio poziv vlastima da se zakonske ili političke promene odraze i na povišeni rizik za žene i decu u karantinu.

U Velikoj Britaniji, Mandu Reid, liderka Stranke Ženska ravnopravnost, pozvala je na posebna policijska ovlašćenja da isele počinitelje iz kuće za vreme trajanja ograničenja kretanja, odricanja vlasti od naplate sudskih taksi za izricanje mera zaštite.

Tužilac iz Trenta u Italiji je doneo odluku da u situacijama kada postoji nasilje u porodici, nasilnik mora da napusti porodični dom, a ne žrtva. Ovu odluku je proglasio temeljnom trgovinski sindikat CGIL. „Biti zatvoren u kući zbog korona virusa je teško za sve, ali za žrtve rodno zasnovanog nasilja postaje pravi košmar“ naveo je sindikat u izjavi.

U Nemačkoj je parlamentarna liderka stranke zelenih, Katrin Göring-Eckardt, rekla da se ove nedelje plaši za hiljade žena zarobljenih sa nasilnim partnerima i pozvala vladu da odvoji novac za sigurne kuće. “Mesta u sigurnim kućama za žene je malo čak i tokom normalnih vremena” rekla je nemačkim medijima, i pozvala vlasti da razmotre transformaciju praznih hotela i pansiona i unapređenje uslova ugroženim ženama za napuštanje doma. Njena zamenica Katja Dörner je rekla da treba nastaviti sa obilascima kuća za koje postoji sumnja da se deca u njima maltretiraju, uprkos postojećim odlukama o zabrani kontakta.

Policija u državi Uttar Pradesh u Indiji, koja ima jednu od najgorih evidencionih lista nasilja nad ženama u zemlji, uvela je novu SOS liniju za pomoć porodici za potrebe porasta broja slučajeva. “Zaustavite koronu, a ne vaš glas”, piše na naslovnoj strani jednih dnevnih novina. Policija je obećala da će žene policijske službenice voditi svaki ovakve slučajeve, a policija je ovlašćena da privede svakog počinitelja bilo kog nasilja.

U Grčkoj su zvaničnici izjavili da se pojačava kampanja za pomoć ženama kako bi se lakše nosile sa problemima koji proizlaze iz ograničenja kretanja. “Shvatajući da je uglavnom u kriznim vremenima to problem, radimo svakodnevno kako bismo to razglasili”, rekla je Maria Syrengela koja vodi glavni sekretarijat za porodičnu politiku i rodnu ravnopravnost. “Kada sledeće nedelje budu objavljeni zvanični podaci i budemo znali istinski obim problema, obavestićemo TV stanice, društvene medije, kao i štampu. Nemam sumnju da će se pod uticajem ekonomske krize, pogoršati i situacija.”

Izvorni tekst dostupan je na ovom linku.