Predstavnice Autonomnog ženskog centra, zajedno sa timom vršnjačkih edukatorki, učestvovale su na 16. Pitchwise festivalu u Sarajevu, od 9. do 12. septembra 2021. godine, u organizaciji Fondacije CURE. U okviru festivala, govorile smo i na panelu „Mogu da neću“, koji je okupio vršnjačke edukatorke iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje su podelile svoja iskustva rada sa mladim ljudima na prevenciji nasilja prema ženama.

Na panelu „Mogu da neću“ govorile su Neira Pozdenović i Sabina Lizde, vršnjačke edukatorke iz BIH, Jelena Eremić i Dušica Polić, vršnjačke edukatorke iz Srbije, a razgovor je moderirala Sanja Pavlović iz AŽC-a.

Tokom panela govorile smo o važnosti direktnog rada sa mladima i složile se da za mlade nema dovoljno prostora gde mogu otvoreno govoriti o svojim iskustvima prvih emotivnih i seksualnih veza, niti prostora gde mogu učiti o tome, o međusobnom poštovanju i granicama. Zato je neformalno obrazovanje, posebno ono koje organizuju ženske nevladine organizacije, od velike važnosti, s obzirom na stvaranje vršnjačkih prostora za razmenu, učenje i podršku, prostora gde nema tabu tema.

Video snimak panela možete pogledati OVDE.

Fotografije
Panel Mogu da neću
Sabina Lizde
Sanja Pavlović
Jelena Eremić
Neira Pozdenović
Dušica Polić