Autonomni ženski centar pozdravlja izveštaj „Prostitucija i nasilje protiv žena i devojčica“ UN Specijalne izvestiteljke za nasilje protiv žena i devojčica, gospođe Rim Alsalem, koji je predstavljen na 56. sednici Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija. AŽC je izveštaj poslao na brojna ministarstva, nezavisna tela i odbore Narodne skupštine Republike Srbije koji su zaduženi za oblast ljudskih prava, uz nadu da će uzeti u razmatranje preporuke koje Specijalna izvestiteljka upućuje državama.

Izveštaj iscrpno ukazuje na nasilje kojem su izložene žene i devojčice u prostituciji i daje konkretne preporuke državama u smeru dekriminalizacije žena i devojčica, te stavljanja fokusa na odgovornost i kažnjavanje korisnika i makroa. U tom smislu, izveštaj zauzima snažnu abolicionističku poziciju i predstavlja uspeh ženskog pokreta širom sveta koji decenijama ukazuje na kršenja ljudskih prava žena i devojčica u prostituciji.

Izveštaj je zasnovan na više od 300 priloga širokog spektra zainteresovanih strana iz celog sveta koji su dostavljeni u okviru konsultativnog procesa. Autonomni ženski centar je takođe poslao svoj doprinos.

Celokupan izveštaj na srpskom jeziku dostupan je na ovom linku.

U nastavku možete pogledati foto albume sa ključnim informacijama iz izveštaja, poređane po temama: