Mreža Žene protiv nasilja, Autonomni ženski centar i Žene u crnom pozivaju građanke i građane na protest protiv femicida u Srbiji. Protest će biti održan u sredu, 18. maja, sa početkom u 17h, na Trgu republike u Beogradu. Istog dana protestovaće i ženske organizacije u Novom Sadu, Kraljevu, Kruševcu i Leskovcu. Zahtevamo da 18. maj bude proglašen Danom sećanja na žene – žrtve muškog nasilja i podsećamo državu na odgovornost za sprečavanje zločina prema ženama.

U roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja prošle godine, u Srbiji je ubijeno 7 žena.[1] Ovi datumi moraju ostati upamćeni kao dani masovnog muškog zločina prema ženama, sećanje na žene koje nisu više među nama i opomena institucijama države da njihovo nepostupanje ili pogrešno postupanje žene plaćaju životima.

Tražimo da Ministarstvo unutrašnjih poslova izvesti javnost o tome na koji način su se okončali disciplinski postupci protiv odgovornih u Policijskim stanicama Senta i Kanjiža nakon masovnog ubistva u Martonošu i Oromu. Tražimo i da Republičko javno tužilaštvo izvesti da li je nakon tog slučaja utvrđivana odgovornost postupajuće zamenice tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Senti.

Podsećamo da je od početka ove godine u Srbiji ubijeno najmanje devet žena od strane partnera ili muških članova porodice! Trećina ubistava učinjena je vatrenim oružjem.

“Šest godina pratimo femicid, zahtevamo dužnu pažnju i sistemski odgovor države, tražimo odgovorno postupanje profesionalaca po svakoj prijavi muškog nasilja prema ženama! Insistiramo na punoj primeni liste za procenu rizika od nasilja po život žene, adekvatno i blagovremeno kažnjavanje nasilnika, proveru i oduzimanje oružja osobama koje pokazuju nasilničko ponašanje, udaljavanje nasilnika iz kuće posle prvog incidenta i sve druge mere koje će doprineti zaustavljanju nasilja i bezbednosti žena. Država mora da garantuje primenu zakona, a profesionalci da postupaju u skladu sa obavezama profesije, zanemarujući lične stavove i predrasude“, poručuju organizatorke skupa.


[1] U okolini Velike Plane, 16. maja suprug je ubio ženu; 17. maja 2015. godine u okolini Kanjiže u masovnom ubistvu, muškarac je ubio 4 žene i 2 muškarca; narednog dana u Čačku i Beogradu, muževi su ubili supruge. U 2015. godini, u Srbiji, ubijeno je 35 žena u porodično-partnerskom kontekstu.