17.10.2016. - Današnjom konferencijom za medije održanom u Medija u centru, Autonomni ženski centar i Mreža Žene protiv nasilja zvanično su započeli prikupljanje potpisa podrške peticiji za proglašenje 18. maja - Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. Ovaj datum je izabran jer je 2015. godine, u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja, ubijeno sedam žena u porodično-partnerskom kontekstu. Prve potpise podrške dale su članice i članovi porodica žena žrtvi femicida, a tokom same konferencije prikupljeno je više od 80 potpisa.

“Kroz razgovor sa porodicama žrtava mapirani su zahtevi kojima ćemo se posvetiti u narednom periodu, a koji podrazumevaju postavljanje spomen ploče u Beogradu u znak sećanja na žene žrtve femicida, uspostavljanje sistema emotivno-psihološke podrške od strane profesionalaca za porodice žrtava, kao i izradu uputstava za postupanje policijskih službenika prilikom komunikacije sa članovima porodica žrtava”, rekla je Vedrana Lacmanović iz Mreže Žene protiv nasilja.

Gordana Stevanović, zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost, pročitala je pismo podrške koje je Zaštitnik građana, Saša Janković, uputio inicijativi za proglašenje 18. maja Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. “Raširenost nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima, a posebno smrt žene usled nasilja u porodici i partnerskim odnosima, je neuspeh države da obezbedi ostvarivanje osnovnih prava koja je garantovala”, navodi se u pismu Zaštitnika građana.

Bobana Macanović iz Autonomnog ženskog centra pozvala je institucije na odgovornost. „Ovaj dan tražimo jer smatramo da država ima obavezu da se izvini žrtvama i njihovim porodicama, da preuzme odgovornost za propuste jer nije bila u stanju da zaštiti svoje građanke“, navela je Macanović. „Pre svega, tražimo ovaj datum zato što hoćemo da bude jasno da su te žene ubijene od strane muškaraca koji smatraju da imaju pravo na ženin život, ne zbog ljubomore, ne zbog sukoba, i ne, to nije tragedija. To je muško nasilje prema ženama“, rekla je Macanović.

Ana Manojlović, novinarka RTS-a i autorka emisije „Žrtva ima žensko lice“, još jednom je podsetila na važnu ulogu koju mediji imaju u borbi protiv nasilja prema ženama, govoreći da je važno razotkriti prirodu ovog društvenog problema. „Hajde da ispratimo do kraja kako su reagovale instutucije, šta je uradila policija, da li su pomogli socijalni radnici, kako se sudovi bave slučajem. Jer to je jedino relevantno, to je važno i na taj način ne dovodimo nikoga u opasnost. Sem možda nas samih jer prozivamo institucije koje ne rade svoj posao. Ali to je svakako naš posao”, rekla je Manojlović.

Pored institucije Zaštitnika građana, svojim prisustvom i potpisom peticiju su podržale i kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Svi koji žele da podrže peticiju potpisom to mogu učiniti sredom, počevši od 2. novembra, u periodu od 12h do 16h na Trgu Republike u Beogradu, a liste za potpisivanje će biti dostupne, osim u prostorijama Autonomnog ženskog centra, i u organizacijama članicama Mreže Žene protiv nasilja u 18 gradova i opština u Srbiji.

Govor Bobane Macanović dostupan je ovde.

Pismo podrške Zaštitnika građana možete pročitati ovde.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4