novi sad medicinskaNovi Sad, Medicinska škola „7.april“U okviru kampanje „Mogu da neću – Ljubav nije nasilje!“ grafiti sa istoimenom porukom i plavim i crvenim srcima iscrtali su mladi u 17 srednjih škola i 2 osnovne škole širom Srbije.

U okviru javnih akcija koje mladi organizuju uz podršku ženskih organizacija kako bi samostalno i autentično preneli poruku o neprihvatljivosti nasilja u partnerskim odnosima, i na njihov predlog, Autonomni ženski centar uputio je dopise svim školama sa kojima sarađuje u okviru projekta „Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje“ sa molbom za odobravanje iscrtavanja grafita. Većina škola je prepoznala potrebu svojih đaka i dala inicijalno odobrenje da se grafiti iscrtaju, s tim da su neke od akcija zakazane za proleće 2018. godine. One škole koje nisu mogle da daju odobrenje zbog toga što su zgrade pod zaštitom države, dale su dozvolu da se grafiti iscrtaju na podu dvorišta ili na platnima koja će biti postavljena u holu škole.

sd palanka gimnazijaSmederevska Palanka, Palanačka gimnazija

Akcija iscrtavanja grafita pokazala se kao dobar primer rada sa mladima tokom koga oni iskazuju sopstvenu kreativnost, a istovremeno šalju snažnu poruku i devojčicama – Mogu da neću da trpim nasilje, kao i dečacima – Mogu da neću da budem nasilan. S obzirom na to da se pokazalo da je grafit za mlade privlačna forma kreativnog izražavanja, u okviru ovih akcija oni su mogli dobro da se zabave prenoseći poruke protiv nasilnog ponašanja koje su privukle značajan broj njihovih vršnjaka i vršnjakinja koje su i same iskazale želju da se priključe akcijama.

uzice medicinskaUžice, Medicinska škola

novi sad s mileticNovi Sad, Srednja škola „Svetozar Miletić“

crepaja osnovna skolaCrepaja, Osnovna škola „Sava Žebeljan“S obzirom na to da su lokalni mediji uglavnom ispratili akcije crtanja grafita, kao i da su one bile promovisane putem „Mogu da neću“ društvenih mreža i na TeenTalku, manifestaciji koja jednom godišnje okuplja više od 400 srenjoškolaca i srednjoškolki u Domu omladine u Beogradu, Autonomnom ženskom centru su zatim počele da se obraćaju i učenice iz osnovnih škola, kao i mlade aktivistkinje iz manjih gradova koji nisu obuhvaćeni projektom Nulta tolerancija. Nakon toga, MDN srca su iscrtana i u jednoj osnovnoj školi u Crepaji, na inicijativu aktivistkinje Omladinske organizacije Crepaja i uz snažnu motivisanost direktorke, nastavnog osoblja i učenica i učenika.

“Smatram da nasilje ne možemo iskoreniti, ali da ako budemo pričali o tome, možemo da utičemo na njegovo smanjenje. O nasilju se ne sme ćutati i nasilje nije sramota za onog ko ga doživljava, već za onog ko je nasilnik. Ova akcija je važna za mlade u mojoj lokalnoj zajednici jer ona poručuje da, kao devojke i žene, imamo pravo da se izborimo za sebe, ali i druge. A muškarcima poručuje da to naše pravo štite i brane. Kao što sam rekla, svi su zadovoljni akcijom i svi smo se lepo proveli”
Dragana Kokora, Omladinska organizacija Crepaja


Druga osnovna škola u kojoj su iscrtani grafiti je u Tutinu, na njihovu inicijativu nakon što su videli zidove gimnazije i tehničke škole koje krase plava i crvena srca!

tutin gimnazija tehnickaTutin, Gimnazija i Tehnička škola

Imam drugaricu koja trpi nasilje, dozvoljava da je dečko tuče, misleći da će, ako ostane same, biti nesrećna. Mi je svi upozoravamo da je to loše i da to ne treba tako i da ne treba to da trpi, ali ona i dalje ostaje u tome, i dalje je u toj vezi. Htela bih da kažem svim svojim vršnjakinjama, svim devojkama uopšte i svim ženama da ne treba to da rade, ne treba da trpe bilo kakvu vrstu nasilja jer to nije prava sreća. Šta god se desilo, izađite iz toga, ne treba da trpite to!
Anastasija Mandić, učenica Medicinske škole „7. april“ u Novom Sadu

pancevo tehnickaPančevo, Tehnička škola „23.maj“

Smatram da treba devojkama da se usadi u glavu to da one nisu glavni krivci što trpe nasilje i da treba da počnu od sebe i da zatim potraže pomoć drugih, onih koji su stručniji od njih. Treba da se menja ovaj mentalitet u kome živimo i da shvatimo da nije normalno da muškarac udari ženu i da žena nije glavni krivac što trpi nasilje.
Jovana Marić, učenica Medicinske škole „7. april“ u Novom Sadu

U narednom periodu očekuje nas još akcija grafitiranja škola i javnih prostora!

Autonomni ženski centar, u saradnji sa lokalnim ženskim nevladinim organizacijama realizuje aktivnosti sa srednjoškolkama i srednjoškolcima u više gradova u Srbiji sa ciljem unapređivanja bezbednosti mladih žena i devojčica i zaštite od rodno zasnovanog nasilja. Deo ovih aktivnosti odnosi se na sprovođenje radionica sa devojčicama i dečacima i zajedničko planiranje školskih i javnih akcija mladih za povećanje svesti o uzrocima, oblicima i posledicama rodno zasnovanog nasilja. Na osnovu predloga mladih pokrenuta je inicijativa za iscrtavanje grafita protiv nasilja.