17.novembra 2011. godine u Palati Srbija održana je konferencija „Praćenje efekata politika i mera iz oblasti nasilja prema ženama“. Cilj ove konferencije bio je da se predstavi novoosnovana Opservatorija za praćenje nasilja prema ženama, nezavisnog stručnog tela koje ima zadatak da prati i procenjuje efekte politika i mera iz oblasti suzbijanja nasilja prema ženama. Ovom prilikom bila su predstavljena i nedavno usvojena državna dokumenta iz oblasti suzbijanja nasilja prema ženama, sa posebnim osvrtom na praćene primene planiranih mera, rezultati primene Strategije Strategije za zaštitu od nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja u AP Vojvodini, kao i aktivnosti za uspostavljanje saradnje službi u lokalnoj zajednici koje su realizovane u 15 gradova/opština u Srbiji. Konferenciju je otvorio Ivan Sekulović, iz Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Kabineta Potpredsednika Vlade za Evropske integracije, i izrazio podršku osnivanju i radu Opservatorije.

Državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević u svom izlaganju rekla je da će tog istog dana na  sednici vlade biti usvojen protokol o postupku nadležnih institucija u slučajevima nasilja nad ženama, a koji će obavezati ministarstva unutrašnjih poslova, pravde, rada, socijalne politike i zdravlja kako i na koji način će se reagovati u slučajevima nasilja u porodici.

Predstavnik delegacije Evropske Unije u Srbiji Endru Hedej rekao je da u Srbiji situacija nije zadovoljavajuća kao u Evropi uprkos nastojanjima vlade da se suzbije nasilje prema ženama. Ukazujući da je u Srbiji jedna trećina žena žrtva nasilja u porodici, on je istakao da mnoge žene ne prijavljuju nasilje zbog psihološkog, socijalnog, ekonomskog i kulturološkog faktora, ali i zato što nemaju poverenja u policiju, pravosuđe, socijalne službe i zdravstvo. On je naveo da su žene u Srbiji suočene sa većim poteškoćama u odnosu na muškarce u traženju posla i da zaposlenost među ženama opada.

Učesnicima/ama su se obratile i Anita Beretić iz Pokrajinskog Sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, dr Marša Skot, predstavnica Evropskog ženskog lobija, Lidija Kuzmanov koja je predstavila publikaciju Autonomnog ženskog centra „Koliko nas košta nasilje“, i predstavnice lokalnih zajednica sa svojim prikazima situacije kada je u pitanju saradnja institucija u zaštiti od nasilja u porodici, iz Niša, Vlasotinca, Vranja, Knjaževca, Pirota i Gadžinog Hana.

PDF file  Izveštaj sa konferencije