• DESET GODINA AUSTRIJSKOG ZAKONA PROTIV NASILJA U PORODICI je obeleženo medjunarodnom konferencijom u Becu od 5 do 7 novembra 2007.  Na konferenciji su diskutovane razlicite nove prakse u pojedinim zemljama, a sve to u kontekstu kampanje Saveta Evrope "ZAUSTAVIMO NASILJE U PORODICI NAD ŽENAMA".  Izveštaj Lepa Mladjenovic.
 • U okviru kampanje “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama  26. novembra u velikoj galeriji Studentkoj kulturnog centra otvorena je izložba Offbeat: pogledaj i vidi nasilje prema ženama (Selda Asal, He Chengyao, Biljana Đurđevic, Guerilla Girls, Ivana Kličkovič, Eufrosinia Kersnovskaya, Aprilija Lužar, Grace Ndiritu, Ana Peraica, Nevena Popović, Jovana Popić, Milica Ružičić, Anne-Marie Schneider, Ivana Smiljanić, Hito Steyerl, Aleksandra Zdravković). Izložbu su otvorile Gorica Mojović, pomoćnica v.d. gradonačelnika Beograda, Maja Ćirić, kustoskinja izložbe i Irina Ljubić, medijska koordinatorka AŽC.  Izložba će biti otvorena do 10. decembra.
  Izvestaj-16dana-kampanja.pdf
 •  Autonomni ženski centar – Program razvoja dobrih praksi u oblasti nasilja u porodici, održao je 23. novembra konferenciju za novinare u Maloj sali Skupštine grada Beograda povodom pokretanja sedme nacionalne kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” (link na kampanju), pod sloganom Regujemo dok ne bude kasno. Na konferenciji su govorile Radmila Hrustanović, zamenica v.d. gradonačelnika grada Beograda... pročitajte više
 •  „Nasilje ne prolazi samo od sebe“ je naziv istraživanja o nasilju u adolescentskim vezama u Republici Hrvatskoj koje je sproveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) iz Zagreba, a koje je prezentovano 19. novembra, na svetski dan prevencije zlostavljanja dece u Media centru u Beogradu. Rezultati istraživanja, koje je prezentovao Amir Hodžić iz CESI, pokazuju zabrinjavajuće podatke: više od dve trećine adolescenata je doživelo neki oblik nasilnog ponašanja od partnera.
 • Druga regionalna konferencija pod nazivom „Uloga obrazovanja u prevenciji rodno zasnovanog nasilja“ održana je u periodu od 13.-16. novembra 2007. godine u Zenici, BiH. Konferenciju je organizovao CARE International North West Balkans u saradnji sa projektnim partnerima CESI, Zagreb, Hrvatska; AŽC, Beograd, Srbija; MEDICA, Zenica, BiH. Na Konferenciji je bilo prisutno 150 predstavnika/ca vladinih institucija i nevladinih organizacija iz Srbije, BiH i Hrvatske.
 • “Nasilje nad ženama, moja profesionalna odgovornost” - Priručnik za praksu u zdravstvenim ustanovama    (link na prirucnik)

  Autonomni ženski centar – Program „Žensko zdravlje“, iz Beograda u saradnji sa Sekretarijatom za zdravstvo, Skupštine grada Beograda, organizovao je promociju priručnika  “Nasilje nad ženama, moja profesionalna odgovornost“. Priručnik je namenjen zdravstvenim radnicima/cama primarne zdravstvene zaštite.
  Procitajte vise...

 • Autononomni ženski centar i Ženski istraživački centar iz Niša uputili su predloge i preporuke za poboljšanje postojećeg sistema pravne zaštite od nasilja u porodici sa kratkim obrazloženjima. Predlog je nastao na osnovu stručnih rasprava koje su vođene u okviru projektnih aktivnosti Autonomnog ženskog centra, kao i istraživanje krivičnopravne prakse, sprovedeno u saradnji sa Ženskim istraživačkim centrom iz Niša.

  Policy papir upućen Ministarstvu pravde

  Policy papir upućen Ministarstvu rada i socijalne politike

 • Konferncija za štampu GO Zvezdara  i Autonomnog ženskog centra iz Beograda (AŽC)na temu „ISKUSTVA U PRUŽANJU BESPLATNE PRAVNE POMOĆI ŽENAMA KOJE SU ŽRTVE NASILJA” koja će se održati dana 20. novembra 2007. godine (utorak) u 12h u opštinskoj sali GO Zvezdara, Beograd, Bulevar Kralja Aleksandra br. 77.
 • Nacionalna konferencija o borbi protiv nasilja nad ženama

  Autonomni ženski centar učestvovao je na Nacionalnoj konferenciji o borbi protiv nasilja nad ženama koju je organizovao Sektor za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu rada i socijalne politike i Savet za ravnopravnost polova Vlade Republike Srbije 25. oktobra 2007. godine. Ova Konferencija je organizovana u okviru Kampanje Saveta Evrope „Zaustavimo nasilje nad ženama i u porodici“. Predstavnica Autonomnog ženskog centra, Vanja Macanović je govorila o podizanju javne svesti o nasilju nad ženama. Preuzmite govor Vanje Macanović

 • Želele bi da Vas obavestimo o inicijativi koju je pokrenuo AŽC upućene predsedniku Narodne Skupštine Republike Srbije.
  Ljubazno Vas molimo, da u okviru Vaših mogućnosti podržite ovu inicijativu. Procitajte više....
 • Autonomni ženski centar je izabran za Kontakt organizaciju civilnog društva – ciljna grupa žene od strane Tima podpredsednika Vlade za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva Mehanizam komunikacije trebalo bi da obezbedi organizovanu, kontinuiranu, dvosmernu razmenu informacija, učešće u ključnim procesima vezanim za SSS i ostvarivanje uticaja na efekte implementacije strategije, koji će dovesti do smanjenja siromaštva u Srbiji, posebno siromaštva žena.
  Procitajte vise...
 • Summer School Toronto , juli 2007. U okviru projekta “Unapređenje zdravlja mladih na Balkanu”, u periodu od 7.-22. jula održana je letnja škola u Torontu u cilju upoznavanja predstavnika/ca zdravstvenih institucija i NVOa sa youth friendly servisima u Kanadi. Školi su prisustvovali/e predstavnici/ce Srbije i Bosne i Hercegovine.Predstavnica Autonomnog ženskog centra Tanja Janjić. Procitajte više...
 • Stalna konferencija gradova i opština organizovala je prezentaciju i svečanu dodelu “Nagrada za primere nabolje prakse u lokalnoj samoupravi” u sredu, 27. juna 2007. godine u hotelu Interkontinental u Beogradu. Ova svečana dodela nagrada je organizovana u okviru programa «Jačanje kapaciteta lokalnih vlasti». Pročitaj više...
 • Na inicijativu Centra za socijalni rad Ćuprija, 31. maja 2007. godine održana je tribina za učenike svih srednjih škola u Ćupriji. Tribinu na teme rodne ravnopravnosti i nasilja u partnerskim odnosima su vodile članice Autonomnog ženskog centra i vršnjačke edukatorke u prostorijama Centra za socijalni rad Ćuprija.
  Pogledajte fotografije sa tribine ...

   

 • U periodu od 22. do 27. maja su održane vršnjačke radionice za studente i studentkinje beogradskih fakulteta na Kriminalističko-policijskoj akademiji, Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Vršnjačke radionice za studente se odvijaju u okviru projekta za mlade AŽCa
  „Kreni od sebe“
  .
  Fotografije sa radionica

   

 • Program Žensko zdravlje je u saradnji sa Sekretarijatom za zdravlje Skupštine grada Beograda organizovao tri sastanka sa zdravstvenim radnicima iz 12 Domova zdravlja (6 u Beogradu; 6 iz gradova u Srbiji) na temu standardizacije i uvođenja dobre prakse postupanja sa ženama žrtvama nasilja u okviru sistema primarne zdravstvene zaštite.  16, 18, i 22. maja 2007. godine u prostorijama Sekretarijata za zdravlje Skupštine grada Beograda.
  Detaljnije...

   

 • Generalna Skupština Ujedinjenih Nacija je rezolucijom 47/237 (20. septembar 1993.) proglasila 15. maj Međunarodnim danom porodica. Obeležavanje ovog dana, odražava jasan stav svih članica Ujedinjenih Nacija prema pitanju različitih oblika porodica, a u okviru toga jednakosti polova i prava žena na ravnopravnu mogućnost zapošljavanja i podjedanku podelu poslova u roditeljstvu, kao osnovnog modela za moderni razvoj celokupnog društva.
  Detaljnije...

   

 • 9.-10. MAJ 2007, Sofija, Republika Bugarska -Izveštaj sa regionalnog sastanka u Sofiji – „U susret novom regionalnom modelu u borbi protiv nasilja u porodici
  Regionalni sastanak je organizovan kao podrška UN Trust fonda u akcijama za eliminaciju nasilja nad ženama u jugoistočnoj Evropi i Turskoj. Na sastanku su učestvovale predstavnice vladinih i nevladinih organizacija koje se bave nasiljem u porodici u regionu i Turskoj
  Detaljnije...
 
 • 16-22 april 2007. Istanbul Izveštaj sa dva medjunarodna sastanka:
  KAMPANJA AMNESTI INTERNEŠNAL STOP NASILJU NAD ŽENAMA & ŽENSKI POKRET
  NOVAC ZA ŽENSKI POKRET – Asocijacije za žene u razvoju (AWID)
  Učestvovala: Lepa Mlađenović, Autonomni ženski centar, Beograd
  Dva radna sastanka su se održala jedan za drugim kao rezultat saradnje i udruživanja snaga između feminističke međunarodne organizacije AWID i Međunarodne organizacije za ljudska prava Amnesti international (AI), koja je odlučila da se odeljenje za kampanje protiv nasilja nad ženama osnaži feminističkim idejama.  Tako da je logistika (avionske karte, vize, itd.) bila na budžetu AI, dok je AWID predložio veći deo učesnica od ukupno 12 feministkinja sa pet kontinenata. 
  Detaljnije: Kampanja stop nasilju nad ženama i ženski pokret

  Detaljnije: Novac za ženski pokret – Asocijacije za žene u razvoju (AWID)