Kako nasilnik može da otkrije Vaše aktivnosti na internetu?

Molimo Vas da pročitate uputstvo ispod i preduzmete sledeće korake kako biste se zaštitile kada koristite ovu internet stranicu.

Pretraživači na internetu zasigurno koriste informacije o nama dok ih koristimo. To znači da će na primer: Google, Mozilla Firefox, Microsoft Edge… i bilo koji pretraživači i stranice kojima pristupate putem interneta preuzimati podatke o Vašim aktivnostima. U krajnjem slučaju, svaki pretraživač na našem telefonu ili računaru pamti “istoriju” stranica koje smo pretraživali. U instrukcijama koje dajemo ispod možete umanjiti šanse da neko otkrije koje internet stranice ste pretraživali.

Ukoliko znate koji pretraživač (browser) koristite, preskočite nekoliko narednih pasusa i pronađite uputstva koja se odnose na isključivo Vaš pretraživač. Ukoliko niste sigurni koji pretraživač koristite, kliknite na opciju Help (Pomoć) na toolbar-u (alatna traka) koji se nalazi pri vrhu stranice, uglavnom u gornjem desnom uglu i označen je sa tri tačke. Kada kliknete na te tri tačke otvoriće Vam se padajući meni, polje Help se nalazi poslednje i kada prislonite miš otvara se novi meni na kom piše „O pretraživaču” (na primer - About Google Chrome, About Internet Explorer). Na ovaj način ćete saznati koji pretraživač koristite (nakon reči about napisano je ime pretraživača) i možete potražiti detaljne instrukcije za svoj pretraživač ispod.

Ukoliko nemate šifru za ulazak na svoj kompjuter ili telefon, neko će biti u mogućnosti da pristupi Vašim porukama, kontaktima u telefonu, istoriji na internet pretraživaču, imejlovima, galeriji… Ovde možete pronaći informacije o tome kako da zaključate svoj telefon ukoliko:

  • Koristite Android (ukoliko je Vaš telefon marke Samsung, Huawei, Alcatel, HTC, LG, Nokia, Sony, Xiaomi vrlo je verovatno da je Vaš telefon Android i ove instrukcije Vam mogu biti korisne) - Uđite u aplikaciju Podešavanja. U okviru ove aplikacije možete imati folder Zaključan ekran ili možete pretražiti ovaj folder klikom na „lupicu” koja se nalazi u gornjem desnom uglu. Klikom na folder Zaključan ekran dobijate različite opcije, a potrebno je da birate Tip zaključavanja ekrana. Kada kliknete na ovu opciju otvara Vam se novi meni i možete sami odabrati kako želite da otključavate svoj ekran - putem kucanja PIN koda, lozinke koju ste sami kreirali, iscrtavanja oblika, davanja otiska prsta ili prepoznavanjem lica.

  • Koristite iOS (ukoliko posedujete telefon marke Apple) - Uđite u aplikaciju Podešavanja (Settings) i potražite folder Šifre (Passwords). Otvara se meni u kom se nalaze šifre
Ukoliko niste u mogućnosti da postavite šifru na svom uređaju, možete koristiti internet pretragu na najsigurniji način na računaru na poslu, kod komšinice/komšije, prijateljice/prijatelja ili u lokalnoj biblioteci.

Vodite računa o tome da li ste zatvorili stranicu koju ste pretraživali ili ste je samo zatrpali” otvaranjem novih stranica, jer - u slučaju da je niste zatvorili - moguće je da će neko lakše moći da nađe šta ste pretraživali. Prilikom pretraživanja na telefonu stranicu zatvarate tako što kliknete na polje u gornjem desnom uglu koje izgleda kao kvadratić i u njemu se nalazi broj. Pojaviće Vam se sve stranice koje ste otvarali, a klikom na x ih zatvarate tj brišete. Na računaru je dovoljno da samo klinete na x u okviru kartice na pretraživaču.

Pretraživanje bez arhiviranja
U današnje vreme svi internet pretraživači poseduju opciju pretraživanja bez arhiviranja (private browsing) koji podrazumeva da drugi koji koriste Vaš uređaj neće moći da vide Vaše aktivnosti. Ova opcija neće sprečiti usluge na mreži da vide šta radite, ali neće ostaviti nikakve tragove Vaše aktivnosti na vašem računaru (bez istorije, veb keš memorije, pamćenja prihvaćenih kolačića ili bilo čega drugog) i tako je uvek koristan prvi korak.

Internet Explorer: Kliknite na Bezbednost - Opcije - Pretraživanje bez arhiviranja (Safety – Tools – “InPrivate Browsing”).

Firefox: Kliknite polje Meni u okviru tri vertikalne tačke u gornjem desnom uglu - Novi prozor bez arhiviranja (Menu – “New Private Window”).

Chrome: Kliknite na polje Meni u okviru tri vertikalne tačke u gornjem desnom uglu i birajte Nova kartica bez arhiviranja (“New Incognito Window”).

Slične opcije postoje i u drugim pretraživačima.

Brisanje istorije
Da biste obrisali istoriju na pretraživaču potebno je da kliknete na tri vertikalne tačke koje se nalaze u gornjem desnom uglu i u padajućem meniju odaberete opciju Istorija (History) i kliknete na nju. Otvara Vam se spisak svih stranica koje ste pretražili. Ukoliko je nešto što želite da obrišete pri vrhu spiska, dovoljno je da obeležite u kvadratiću pored imena i kliknete na Izbriši (Delete). Ako želite da izbrišete čitavu istoriju pretrage neke stranice, na primer stranice Autonomnog ženskog centra, potrebno je da čitavu veb adresu upišete u pretrazi u okviru opcije Istorija koja se nalazi iznad spiska pretraženih stranica o kojoj smo pisale. Izaći će vam lista svih pretraga ove stranice, označite ih sve i obrišite.

Imejlovi (e-mail)
Ukoliko Vam nasilnik šalje preteće ili uznemirujuće mejlove možete ih koristiti kao dokaz za nasilje. Sva e-poruka koju ste prethodno poslali biće sačuvana u Poslate stavke (Sent Items). Ako ste započeli imejl, ali ga niste završili, možda se nalazi u folderu Nacrti (Drafts). Ako odgovorite na bilo koji imejl, originalna poruka će verovatno biti u telu poruke – odštampajte i izbrišite imejl ako ne želite da iko vidi Vašu originalnu poruku.
Kada izbrišete stavku u bilo kom programu za imejl, ona zapravo ne briše stavku – premešta je u fasciklu pod nazivom Otpad. Stavke u otpadu morate posebno izbrisati. Kliknite na stavke u folderu Otpad da biste izbrisali pojedinačne stavke ukoliko radite na računaru ili prstom zadržite na pojedinačnom imejlu da biste ga označili ukoliko radite na telefonu.
(izvor: womansaid.uk)

Fejsbuk i Instagram
Kao aplikacije koje su u vlasništvu iste kompanije, Fejsbuk i Instagram imaju slične mogućnosti  da se zaštitie od nasilja ili bilo kakve vrste uznemiravanja i govora mržnje kada koristite ove aplikacije.

  • Opcija skrivene komunikacije - možete da se dopisujete tako da te poruke ističu tj bivaju obrisane kroz nekoliko sekundi i ne mogu da se vrate. Da biste ovu vrstu razgovora aktivirali u Mesindzeru, kliknite na opciju i koje se nalazi u četu sa osobom s kojom želite tajno da komunicirate. Otvara se padajući meni i tu tražite opciju Pređi na skrivenu konverzaciju (Go to secret conversation)
  • Kada nekoga blokirate na Fejsbuku ili Instagramu, on više neće moći da traži vaš profil.
  • Da biste otežali nekome koga ste već blokirali da vas ponovo kontaktira preko novog Instagram naloga, kada blokirate nekoga, sada imate opciju da blokirate njegov nalog i preventivno blokirate nove naloge koje ta osoba može da kreira.
  • Mesindžer vam sada omogućava da ignorišete konverzaciju i automatski je premestite iz prijemnog sandučeta bez da morate da blokirate pošiljaoca. Ako koristite Mesindzer na telefonu možete prstom zadržati na četu sa osobom kojoj želite da uvedete neke restrikcije, a ako koristite računar to radite desnim klikom. Otvoriće Vam se meni sa svim mogućnostima koje uređuju Vašu komunikaciju s tom osobom.
  • Možete da kontrolišete ko može da komentariše Vaše javne objave na Fejsbuku. Ove mogućnosti nalaze se u opciiji Podešavanja i odeljku Publika i vidljivost. Ovde imate mogućnost da detaljno uredite svoj profil i ko sve može da ima pristup Vašim podacima.

Ne zaboravite da se izlogujete sa svojih naloga na društvenim mrežama i nalozima za elektronsku poštu.